Armele viitorului în Orientul Mijlociu. Americanii își protejează trupele cu sisteme laser. Video

Armele viitorului în Orientul Mijlociu. Americanii își protejează trupele cu sisteme laser. Video Sursa foto: Captura video

Armele viitorului ajung în războiul din Orientul Mijlociu, Armata americană a decis să-și protejeze trupele din bazele amplasate în jurul Israelului cu sisteme de arme cu energie direcționată, laser și microunde.

Armele viitorului, până de curând, văzute doar în filmele științifico-fantastice, ajung pe câmpurile de război din Orientul Mijlociu. Armata americană intenționează să amplaseze sisteme de apărare cu laser și microunde pentru a-și proteja bazele din zonă. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării din Statele Unite, Pat Ryder. Acesta a comentat tensiunile din zona Orientului Mijlociu.

Iar în acest context a vorbit despre atacurile lansate de milițiile islamice asupra bazelor americane din Irak și Siria. Trupele americane sunt vizate de atacuri ca răspuns la intervenția Israelului în Gaza după atacul terorist al Hamas din 7 octombrie.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a făcut referire, fără a da prea multe detalii și la sistemele de apărare ce vor fi utilizate. Pat Ryder a sugerat că armata americană va testa armele cu energie direcționată. Acestea sunt considerate armele viitorului deoarece folosesc laser sau microunde pentru a elimina ținte. Echipamentele ar putea fi desfășurate în această zonă de război pentru a fi utilizate alături de sistemele tradiționale de apărare antiaeriană.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu vreau să intru în capacitățile specifice pe care le folosim pentru a ne proteja forțele, în afară de a spune că avem o mare varietate care include capabilități energetice direcționate”, a spus Ryder.

Armele viitorului în războaiele prezente

Sistemele laser au făcut deliciul spectatorilor amatori de filme științifico-fantastice, de mulți ani. Considerate armele viitorului, acestea devin o realitate pe câmpurile de luptă din prezent. Sistemele militare cu energie direcționată folosesc cantități mari de energie concentrată, de obicei laser sau microunde. Razele sunt îndreptate spre țintele inamice care sunt distruse sau măcar avariate.

Sunt preferate datorită vitezei cu care se deplasează energia. Armele viitorului sunt mai rapide chiar și decât cele mai sofisticate sisteme de rachete. În plus, nu folosesc muniții, astfel că nu depind de stocuri de artilerie. În schimb au nevoie de generatoare puternice ca să fie alimentate.

„Deoarece folosesc energie în loc de gloanțe sau rachete, armele cu energie direcționată ar putea fi mai puțin costisitoare și au putere de tragere practic nelimitată”, arată un raport al Oficiului de Responsabilitate Guvernamentală al SUA (GAO).

Sistemele militare cu energie direcționată

Armele viitorului nu sunt monopolul armatelor americane, trebuie să spunem. Mai multe state dezvoltă astfel de tehnologii, bazate pe laser și microunde. Însă guvernul Statelor Unite cheltuie un miliard de dolari pentru dezvoltarea acestor tehnologii militare. Dezavantajul, conform raportului GAO, este că aceste arme au o rază de acțiune mai scurtă decât rachetele convenționale. Compensează, însă prin viteza „proiectilelor”.

În plus armele cu energie direcționată pot fi afectate negativ de condițiile meteo, precum ceața sau furtunile.

„Armata SUA a testat o varietate de prototipuri DEW (arme cu energie dirijată) începând cu 2014, în primul rând pentru misiuni contra-drone”, se mai spune în raport.

În 2021, Marina SUA a desfășurat sisteme cu energie direcționată, armele viitorului, capabile să dezactiveze dronele, pe 8 distrugătoare. Informația a fost dezvăluită de USNI, un site de știri pe teme de apărare.

Mitul armei cu laser a lui Ceaușescu

Unul dintre miturile cele mai vehiculate în perioada comunistă, la noi, a fost cel al laserului construit de Nicolae Ceaușescu. Zvonurile spuneau că dictatorul ar dispune de una dintre armele viitorului, un laser foarte puternic, capabil să distrugă o armată.

Ba mai mult, cei care împrăștiau povestea susțineau că acest laser ar fi fost folosit, deja, împotriva rușilor. Aceștia ar fi încercat să invadeze România, în contextul anului 1968, al revoluției din Cehoslovacia. Iar dictatorul Ceaușescu le-ar fi făcut o demonstrație care i-ar fi îngrozit pe generalii ruși. Românii ar fi apelat la arma cu laser și, nici mai mult, nici mai puțin, ar fi topit mai multe tancuri sovietice.

În fapt, a fost un mit, cel mai probabil răspândit de Securitate pentru a spori aura de erou mitologic al dictatorului.