Armele nucleare, "esentiale pentru Marea Britanie"

Initiativa premierului Tony Blair de reinnoire a arsenalului nuclear britanic s-a lovit ieri, in parlamentul de la Londra, de opozitia a aproximativ 80 de colegi laburisti, care au dat de inteles ca vor vota impotriva.

Atacata in parlament, dar si de protestatarii de pe strazile capitalei britanice, propunerea ar avea insa sanse mari sa treaca, cu sprijinul opozitiei  conservatoare.

Planul anuntat de Blair prevede alocarea a aproximativ 30 de miliarde de euro pentru inlocuirea submarinelor din flota Trident, care ar urma sa fie operative incepand cu anul 2024 pana in 2050. Renuntarea la armele nucleare ar fi "lipsita de intelepciune" si chiar "periculoasa", a sublinat premierul, raspunzand criticilor venite chiar din sanul Partidului Laburist.   

Arsenalul nuclear al Marii Britanii, scrie Reuters, consta in patru submarine de tip Vanguard, fabricate in Marea Britanie, dotate cu 16 rachete americane Trident cu raza lunga de actiune, purtatoare de focoase nucleare de productie interna.

Cel mai nou submarin din cele patru a fost dat in folosinta in 1999, iar submersibilele sunt functionale pe o perioada de 25 de ani. Guvernul sustine ca este nevoie de 17 ani pentru a proiecta si construi noi submarine care sa le inlocuiasca pe cele vechi, situatie care implica adoptarea unei decizii in cursul acestui an pentru ca noua generatie sa fie functionala in 2024.

"O lume nesigura" Argumentul folosit de opozantii proiectului, printre care fostul ministru al mediului, Michael Meacher, a fost acela ca arsenalul nuclear dezvoltat in timpul Razboiului Rece nu mai are o motivatie strategica. Blair si ministrul de externe, Margaret Beckett, au asigurat insa ca initiativa reinnoirii flotei nucleare este absolut necesara "intr-o lume nesigura". 

Presa britanica a sugerat ieri ca guvernul este oricum determinat sa modernizeze flota Trident. Potrivit "The Guardian", sistemul de rachete balistice cu capacitati nucleare este deja modernizat, in secret.