Armele Fiscului împotriva fraudei pe TVA

Scăderile de taxe au fost una dintre cauzele reducerii evaziunii, iar controalele în vamă au ajutat la diminuarea economiei la negru

România este, în zonă, țara cu cea mai proastă colectare a taxei pe valoare adăugată, istoric vorbind. Asta înseamnă că ne putem „lăuda” cu o ineficiență pe care fiecare guvern a moștenit-o de la precedentul, încă de la Revoluție.

Cu toate astea, 2015 a venit cu o schimbare importantă: a fost anul în care diferența între ceea ce s-a colectat și ceea ce trebuia să se colecteze a scăzut sub 40%. Dacă în 2014 procentul era de 44,4%, în 2015 a devenit 39,6%.

Cu toate astea, statul continuă să piardă enorm din evaziune, nu mai puțin de 8 miliarde de euro pe an, bani care ar fi fost suficienți pentru a ajunge la standardele cerute cu bugetul Apărării și la zi cu unele investiții.

Scăderile de taxe au redus evaziunea sub așteptări

De doi ani a fost creat departamentul Antifraudă în Finanțe, tocmai pentru a lupta cu evaziunea. Rezultatele mari lipsesc, dar responsabilii susțin că sunt pe calea cea bună. Iar, la capitolul rezultate palpabile, enumeră: codurile de TVA se acordă mai greu, controalele s-au întețit în vamă, schemele clasice de fraudare nu mai au același succes, gradul de conformare a crescut, chiar dacă doar parțial, datorită noului Cod fiscal. Astfel, scăderea TVA la alimente la 9%, și a cotei generale la 20%, a avut un impact sub așteptări, în condițiile în care unele companii au refuzat să achite noile taxe chiar la acest nivel redus. „Au fost creșteri ale colectării de TVA, însă sub așteptări”, a declarat ieri Valeriu Gâlă, Inspector General Adjunct în cadrul Direcției Antifraudă, într-o conferință organizată de firma de consultanță PricewaterhouseCoopers. Cum luptă, însă, Fiscul, cu frauda?

Un nou formular 088, de la 1 iulie

Deși mult blamat de mediul de afaceri, formularul D088, pentru înregistrarea în scopuri de TVA, ajută Fiscul să cearnă între firmele bunplatnice și cele cu potențial evazionist.

De la 1 iulie, intră în vigoare un nou formular, în care firmele vor avea de răspuns la trei seturi, cu 13 întrebări. „Analiza de risc a 088 e făcută de oficiile regionale, dacă riscul e mare se respinge pe loc înregistrarea în scopuri de TVA sau se dispune anularea înregistrării”, a spus Valeriu Gâlă. Mariana Vizoli, director general adjunct în cadrul Ministerului Finanțelor, a explicat că, atât timp cât este anulat codul de TVA, firma nu poate deduce TVA, iar dacă vinde cu TVA atunci trebuie să îl achite statului. Cei care cumpără de la aceste firme nu au, de asemenea, dreptul de a deduce TVA.

Campanii de control

Pentru riscul de vânzări nedeclarate și de neutilizare a aparatelor de marcat au existat campanii de control ale Antifraudei, axate pe zona cu potențial evazionist: comerț tradițional, turism, restaurante, baruri, cafenele.

„De exemplu, operațiunea Cristal, din centrele de comerț en-gros, ne-a condus la operațiunea Hermes”, spune Valeriu Gâlă. Acesta a explicat că o parte din mărfurile din complexurile en-gros provin din importuri subevaluate, marfa fiind ulterior vândută în centre comerciale unde nu se emite bon fiscal. În unul dintre complexurile en-gros vizate, declararea TVA de plătit a crescut 145% în urma controalelor.

Cooperare cu Bulgaria

În atribuțiile unui inspector antifraudă stă controlul inopinat, aceștia putând intra în sedii de afaceri, opri autovehicule și controla. De asemenea, există inspectori detașați la parchete care acordă asistență procurorilor în cazul dosarelor penale. Pentru că o mare parte din frauda pe TVA se produce la nivelul achizițiilor intracomunitare, sunt monitorizate mijloacele de transport de peste 3,5 tone care intră în țară, în acest sens existând în prezent un schimb de date operative cu Bulgaria. Pe de altă parte, pe teritoriul țării, frauda cu TVA s-a produs în special prin procurarea de facturi false și achiziții artificiale.