Pagina de internet a Ministerului Apărării Naționale, varianta în limba engleză, a fost atacată cibernetic, însă fără succes. Specialiștii instituției în apărare cibernetică au reușit să respingă acest atac înainte să producă probleme. Conform informațiilor oficiale situația a fost restabilită în aproximativ 30 de minute de la momentul declanșării.
Oficialii Ministerului Apărării Naționale (MApN) au transmis că un atac cibernetic a vizat versiunea în limba engleză a paginii de internet a instituției, sâmbătă, 28 mai, la primele ore ale dimineții. Atacul a fost respins de specialiștii în apărare cibernetică din cadrul MApN, conform sursei citate.
Potrivit unui comunicat de presă al MApN, atacul cibernetic a fost de tip distributed denial of service (DDOS) și s-a declanşat de hackeri în jurul orei 4,30. În urma intervenției, informaticienii din cadrul comandamentului Apărării Cibernetice al MApN au reuşit restabilirea funcţionării normale a paginii de internet. Situația a revenit la normal, în aproximativ 30 de minute de la declanşarea atacului de tip DDOS.
Trebuie spus că, potrivit comunicatului de presă, site-ul MApN nu conţine baze de date cu caracter sensibil sau clasificat. Mai mult, atacul lansat de infractorii cibernetici nu a afectat alte servicii şi reţele informatice ale instituţiei.
„Comandamentul Apărării Cibernetice al MApN este în legătură cu celelalte instituţii naţionale cu atribuţii în domeniu pentru identificarea cu precizie a originii acestui atac şi luarea tuturor măsurilor care se impun”, se mai arată în comunicatul de presă.
Instituțiile românești sunt vulnerabile la atacuri DDOS
Un atac cibernetic de proporții, de tip DDOS, împotriva mai multor instituții publice și private din România, a fost lansat, pe 29 aprilie de grupul de infractori cibernetici Killnet, apropiat de Kremlin. Mai multe site-uri printre care și cel al Guvernului au fost blocate de hackerii Killnet. Potrivit SRI, nu s-a putut demonstra că aceste atacuri ar fi fost ordonate de la Kremlin.
Acest atac a fost posibibil din cauza unor probleme de securitate, a declarat, zilele acestea, în Parlament, preşedintele comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Cristian Chirteş. Parlamentarul a precizat că infractorii cibernetici au profitat de faptul că nu au fost luate suficiente măsuri de protecție.
„Atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de reţea din afara României şi au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilităţi de natură cibernetică, respectiv lipsa unor măsuri de securitate cibernetică şi l-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România. Atacul cibernetic a fost revendicat de gruparea pro rusă Killnet, care este specializată în asemenea atacuri de tip DDOS”, a declarat Cristian Chirteș.