Aparatele „inteligente” aspiră singure praful şi scamele la oră fixă, datorită unor senzori, nu se izbesc de pereţi, ocolesc cablurile şi nu cad niciodată pe scări.
Înainte să pleci la serviciu, îţi faci timp maximum 15 secunde să dai cu aspiratorul.
Nu e niciun fel de scamatorie. Acum, praful dispare la oră exactă, atunci când vrei. Aspiratoarele inteligente curăţă pardoseala, parchetul şi covoarele de praf, scame sau firimituri în timp ce lucrezi sau faci piaţa. Arată ca nişte farfurii zburătoare, nu cad pe scări, nu se izbesc de pereţi şi nu ratează nicio scamă.
„Deocamdată, din cauza preţului, am putea spune că se adresează clienţilor care au venituri puţin peste medie. Probabil, în următoarea perioadă, odată cu apariţia altor modele, preţurile vor scădea şi vor putea fi mai accesibile”, a explicat Adriana Lupaşcu, product manager la emag.ro, cel mai mare magazin de vânzări on-line din România.
Roomba intră şi iese de sub mobilă
Cele mai multe modele de aspiratoare inteligente, reunite sub numele de Roomba, sunt de la firma iRobot. Roomba 555, pe care l-am butonat şi noi, curăţă podeaua, mocheta şi poate intra şi sub mobilă, pentru că are sub 8 centimetri înălţime.
Programarea se face relativ uşor. Poţi seta în câteva secunde data, ora şi minutul la care vrei ca aspiratorul să înceapă să facă curat prin cameră. Locul de depozitare i-l alegi tot tu. De fapt, după program, acesta a plecat ţintă la staţia de docare, un dispozitiv mic, conectat la priză, care are senzori pe care îi detectează. Tot cu senzori, mai există un dispozitiv, pe care îl poţi pune la uşă de exemplu. Acesta formează o barieră de care aparatul nu va trece.
Cocoţat pe un stand cam de jumătate de metru, Roomba 555 nu a făcut niciun pas greşit. S-a oprit exact în margine, ceea ce ne face să credem că nu s-ar rostogoli pe scări. Un senzor inspectează zona spre care se îndreaptă aparatul, şi astfel nu există pericolul de a se izbi de pereţi.
A aspirat de toate: hârtie, praf şi scame. Suprafeţele pe care a fost testat au fost variate: parchet, mochetă, gresie. Am putea spune că e mai puternic chiar decât un aspirator obişnuit. Cele 3,6 kilograme reuşesc să pună destulă presiune astfel încât să nu rateze nicio scamă.
Un led anunţă ori de câte ori aparatul a detectat murdăria. Spaţiul de depozitare a prafului nu e foarte mare, însă destul de încăpător pentru o rundă de aspirat într-o cameră mare. Avantajul este că nu are sac, lăcaşul respectiv este detaşabil, iar toată murdăria se îndepărtează foarte repede. Potrivit datelor tehnice, poate curăţa o suprafaţă de 60 mp până la descărcare, iar în priză trebuie să stea în jur de 3 ore. Oricum, singura ta grijă ar fi aceea de a-l programa. În rest, poate să-şi poarte singur de grijă.
PREŢURI
Cât te costă dispariţia inteligentă a prafului
Marca - Preţ - Detalii tehnice
- iRobot 520 - 1.200 lei - aspiră până la 40 mp, are senzor pentru scări şi obstacole
- Samsung NaviBot - 1.599 lei - creează o hartă virtuală a casei, identificând exact obstacolele
- iRobot 555 - 1.800 lei - autonomie de aspirare de 60 mp şi funcţie de programare
- iRobot 581 - 2.200 lei - aspiră 80 mp, telecomandă, multiple moduri de curăţare
- Trilobite ZA2 - 4.000 lei - prin semnale cu ultrasunete, calculează dimensiunile încăperii