Este soție, mamă și educatoare, dar privește lumea cu ochii unui copil îndrăgostit de păpușile Barbie. Pentru Silvia Mirea sunt jucăriile de care nu a avut parte în copilărie. Astăzi, copila de ieri se răzbună. Are o întreagă colecție strânsă în ultimii 10 ani, cu migalăși eforturi: „Pe multe le păstrez în cutiile lor originale, pentru că au o valoare mai mare așa. În timp, le va crește valoarea”. Pănă acum armata de păpuși numără nu mai puțin de 300 de exemplare, unele dintre ele foarte rare: „Barbie, ca păpușă, a infl uențat multe generații. Se pare că a devenit un model pentru fetițe și nu numai, pentru că de 60 de ani numele ei se pronunță în toate țările lumii”, ne spune Silvia râzând cald la gândul că toate cele 300 de Barbie îi sunt un fel de copii de suflet.
În lumea adulților sunt responsabilă și serioasă, zic eu, îndeplinindu-mi rolurile sociale cât de bine pot în iureșul din jur. De când am devenit mamă, m-am reapropiat de lumea copilăriei. Dorința de a-mi susține copilul în toate m-a condus spre domeniul educației. Am făcut voluntariat în folosul copiilor, am urmat Facultatea de Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, iar acum sunt la un masterat în același domeniu. Peste toate, pasiunea de a colecționa păpuși completează o lume dragă mie”, se descrie pe scurt colecționara.
Prima păpușă, la 35 de ani
Silvia și-a dorit de mică o păpușă mai de soi, dar din păcate nu se găseau în România la acea vreme. Singurul loc unde putea să le vadă erau cataloagele aduse din străinătate: „Barbie a fost un vis pentru mine, așa cum era pentru toate fetele din vremea copilăriei mele. Prin anii , 80, când priveam la paginile de jucării din cataloagele străine de modă, mă închipuiam printre păpușile de acolo, jucându-mă la nesfârșit cu ele”.
Fuga după visul copilăriei a început pentru Silvia prin 2009. Pe atunci, tânără mamă, s-a regăsit dintr-o dată în fiica ei de 5 ani. Prima păpușă Barbie pe care a ținut-o în brațe a fost una cumpărată pentru copila ei. Apoi, a vrut una doar pentru ea:
„Am primit un catalog de păpuși Barbie și am descoperit că se aniversau 50 de ani de la apariția acestei jucării. Acela a fost momentul în care am decis că e timpul să-mi cumpăr însfârșit și eu una. Așa a început frumoasa mea nebunie!”.
Tot în 2009, a făcut o excursie la Paris. Acolo a vizitat „Muzeul Păpușilor”, unde se vindeau exemplare aniversare, toate reproduse după prima Barbie. Silvia își amintește cu nostalgie cum a apărut prima piesă din colecția sa, dar și cât a costat aceasta: „Cel mai mult am dat pe prima păpușă, pentru că în acel moment nu aveam de gând să colecționez și am zis că îmi permit să mă răzbun într-un fel pentru visul nerealizat din copilărie. Am cumpărat o reproducere a primului model, cel din 1959. Era ambalată într-o cutie splendidă, cu două rochițe de schimb. Am dat pe ea bani mulți, în jur de 100 de euro. Mai târziu, am aflat că prețul ei a scăzut până la un sfert. Se mai întâmplă și așa, când colecționezi”, ne povestește nostalgic femeia.
„M-au fascinat trăsăturile feței acelei Barbie din 1959, mai exact aspectul primelor modele, eu fiind obișnuită cu acelea din anii , 80, cu care erau obișnuite fetițele din generația mea”, a mai continuat colecționara.
Își mai amintește că, la întoarcerea în țară, fiica ei a văzut jucăria achiziționată din Paris și și-a dorit-o pentru ea. Mama a dat însă fuga la cel mai apropiat magazin de jucării și s-a întors acasă cu o păpușică asemănătoare: „Pe cea de la Paris am vrut să o păstrez în cutie. Așa e și acum. A fost însă interesant ca experiență. Mama colecționară, copilul dornic să se joace. Am gestionat bine situația. Fata mea are acum propria ei colecție.”, își mai amintește Silvia.
Un hobby costisitor
„Merg prin târguri de vechituri, caut pe internet vânzători, ba chiar mă lupt cu alți colecționari în licitații online. Încerc tot timpul să nu uit că a colecționa este o activitate pe care o fac doar pentru a mă relaxa. Cu toate astea, îmi amintesc că, la un moment dat, făcusem o adevărată nebunie pentru un exemplar. Am așteptat pe cineva o oră la o gură de metrou, în viscol, să îmi aducă o păpușă. Am răcit cobză”, râde Silvia.
Colecționatul păpușilor poate părea pentru mulți dintre noi un hobby ieftin, dar nu este deloc așa. Unele exemplare din colecția femeii au costat mai mult decât neam putea imagina. Printre ele, reproduceri ale păpușii Barbie din anii , 60-, 70. Ele sunt acum preferatele: „Sunt foarte atrasă de cele din anii , 60-, 70, dar poate și pentru că moda feminină se duce spre acești ani”. Cea mai scumpă Barbie din galeria Silviei este o piesă de porțelan, reprodusă după modelul „Bubble Cut Barbie”, cu foarte multe detalii la haine, pentru care a scos din buzunar aproape 200 de euro. A înțeles repede că hobby-ul ei este unul costisitor, motiv pentru care a învățat să își delimiteze prioritățile și să aștepte momentul potrivit pentru achiziții: „Încerc să nu cheltui mulți bani. Am învățat să pândesc scăderea prețurilor. Le iau când sunt oferte, nu vreau șă fac eforturi financiare prea mari pentru această pasiune. Recunosc, în primii doi ani am cheltuit o mică avere, pentru că îmi doream mult într-un timp foarte scurt. Miam mai luat un job pe atunci, ca să nu afectez bugetul familiei. Dar asta a fost doar în primii doi ani”, ne-a dezvăluit femeia.
Peste 200 de colecționari
Barbie în România În prezent, păpușa Barbie se găsește și pe rafturile magazinelor din România, întro grămadă de modele care întruchipează toate rasele și tipologiile posibile, în măsură să pună la treabă fantezia și inspirația oricăruia, copil ori adult colecționar. În România, există 200 de colecționari care dețin un număr impresionant de păpuși, fiecare cu tematici diferite.
Barbie, la vârsta bunicilor noastre
Mult îndrăgita păpușă a fost sărbătorită recent, de către toți colecționarii din România, atunci când s-au împlinit 60 de ani de la apariția ei pe lume. Silvia Mirea, colecționara noastră, s-a aflat printre cei care au organizat petrecerea: „A fost o minunată aventură punerea la punct a detaliilor pentru aniversarea lui Barbie. Ca o colecționară împătimită, visam să trăiesc un asemenea eveniment”.