Exerciţiul „Scutul Păcii 2022” se desfăşoară, în perioada 20-24 iunie curent, la centrele de instruire ale Armatei Naţionale a Republicii Moldova. Exercițiul reprezintă o măsură de evaluare a capacității forțelor militare moldovene pentru participarea lor la operațiuni de menținere a păcii.
Potrivit locotenent-colonelului Sorin Bacalu, șeful echipei de evaluatori, la antrenamente participă peste 400 de militari din unitățile Armatei Naționale.
Bacalu a precizat că în cadrul exerciţiului, subunităţile participante sunt evaluate în conformitate cu Conceptul Capabilităţilor Operaţionale (OCC), care este o condiţie obligatorie pentru participarea în operaţiuni externe de menţinere a păcii. Militarii sunt verificați la îndeplinirea misiunilor specifice teatrelor de operații internaţionale.
În acest an, două subunități de infanterie, precum și o grupă de geniu, sunt testate de evaluatori naționali și internaţionali din Norvegia, Bosnia și Herțegovina, România, Georgia, Austria și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Conceptul capabilităţilor operaţionale (Operational Concept Capability — OCC) este un instrument de colaborare în cadrul programului Parteneriat pentru Pace, care are ca scop implementarea standardelor occidentale în instruirea şi evaluarea subunităţilor declarate.
Certificarea OCC este o condiţie obligatorie pentru participarea Armatei Naţionale în misiuni de menținere a păcii sub egida ONU, inclusiv KFOR din Kosovo. Până la ora actuală, Republica Moldova a detaşat în operaţiunea respectivă 16 contingente de militari, care au fost evaluați în conformitate cu OCC în cadrul edițiilor anterioare ale exercițiului „Scutul de Foc”.
Pentru prima dată, în 2012, o subunitate de infanterie şi o grupă de genişti din componenţa Armatei Naționale au fost certificate să participe în operaţiuni de menţinere a păcii cu mandat internaţional conform OCC.
Armata Naţională a aderat în anul 2007 la OCC în 2007.