Armata lui Putin, blocată în Bahmut. Rușii nu reușesc să mențină liniile de apărare

Sursa foto: Facebook

Războiul din Ucraina continuă, iar armata lui Zelenski desfășoară acțiuni ofensive de succes în apropierea orașului Bahmut din regiunea Donețk. În timp ce ucrainenii reușesc să își recupereze teritoriile controlate de ruși, armata lui Putin nu mai poate să mențină liniile de apărare.

În raportul zilnic cu privire la evoluția războiului din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării a scris că forțele armate ale Kievului continuă contraofensiva cu succes în apropierea orașului Bahmut din regiunea Donețk. În timp ce ucrainenii reușesc să înregistreze victorii și să își recapete teritoriile, rușii par blocați în regiune. Armata lui Putin nu mai reușește să mențină liniile de apărare.

În cursul acestei săptămâni, Bahmut a devenit din nou zona cu cele mai intense lupte de pe frontul din Ucraina, după o pauză de aproximativ o lună. Armata lui Zelenski a obținut „câștiguri constante” atât la nord, cât și la sud de oraș, conform raportului.

„Este foarte probabil ca rușii să sufere de un moral scăzut pe fondul unui amestec de unități disparate și o capacitate limitată de a găsi și lovi artileria ucraineană”, notează britanicii.

Oficialii de la Moscova susțin că este „inacceptabil din punct de vedere politic” ca forțele ucrainene să cucerească Bahmutul, oraș considerat una dintre cele mai mari realizări ale forțelor ruse în ultimul an de război.

„Cu toate acestea, există puține rezerve umane și de armament pe care Rusia poate să le angajeze în acest sector”, afirmă serviciul de informații din Marea Britanie.

SUA trimite muniții cu dispersie, pentru o evoluție mai rapidă a contraofensivei ucrainene

La finalul acestei săptămâni, consilierul de securitate națională Jake Sullivan a anunțat în cadrul unei conferințe de presă susținută la Casa Albă că existat o decizie unanimă de a furniza muniții cu dispersie Ucrainei. El a precizat că Kievul a dat asigurări cu privire la modul în care va folosi munițiile și că Rusia le-a folosit pe scară largă încă de la începutul războiului.

„Rusia a folosit muniții cu dispersie încă de la începutul acestui război. Ucraina a solicitat muniții cu dispersie pentru a se apăra împotriva agresiunii rusești. Concluzia este următoarea: recunoaștem că munițiile cu dispersie reprezintă un risc, dar există, de asemenea, un risc dacă rușii cuceresc mai mult teritoriu”, a mai spus Sullivan.

Munițiile cu dispersie, denumite și bombe cu fragmentație, sunt proiectile care transportă zeci până la sute de bombe mai mici, cunoscute și ca submuniții. Proiectilele pot fi lansate din avioane, din rachete sau trase din tunuri ori lansatoare de rachete.

Utilizarea acestui tip de muniție va oferi Ucrainei o putere de foc mult mai mare, pentru că un singur proiectil tras va putea lovi mai multe ținte.