Live text. Război în Israel, ziua 28. Hezbollah acuză Occidentul. Tensiunile se adâncesc

Sursa foto: Arhiva EVZ

Armata israeliană a anunţat joi seară că a încercuit oraşul Gaza, la o săptămână de la începerea operaţiunii sale terestre în Fâşia Gaza contra mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Update 3- Hezbollah acuză Occidentul

Poziția Hezbollah în contextul războiului din Gaza a fost așteptată în ultimele ore. Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah a făcut primele precizări legate de conflict. Liderul Hezbollah a precizat că bătălia este una palestiniană.  Acesta le-a mulțumit forțelor irakiene, dar și rebelilor yemeniți pentru implicare.

Totodată, acesta le-a transmis „condoleanțe și felicitări”  tuturor familiilor victimelor ucise în Gaza, dar și un Cisiordania.

Hassan Nasrallah criticat poziția Occidentului în raport cu tensiunile din Gaza. Acesta a menționat că Occidentul „nu mișcă un deget”  un a le oferi un sprijin minim civililor palestinieni.

Conducătorul Hezbollah crede că atacul terorist arată că Israelul nu reprezintă o putere impresionantă. Mai mult, acesta a precizat că forțele israeliene s-au aventurat într-o misiune prea ambițioasă atunci când au încercat anihilarea Hamas.

Update 2 - Netanyahu: Mergem până la capăt

Prim-ministrul din Israel, Benjamin Netanyahu, s-a adresat vineri soldaților IDF într-o scrisoare, exprimându-și admirația pentru eforturile lor în lupta împotriva teroriștilor palestinieni din Hamas. Acesta este și un răspuns la insistențele șefului diplomației americane pentru o „pauză umanitară”.

„Ne amintim în mod constant priveliștile oribilului masacru din Shabbatul de Simchat Tora, pe 7 octombrie 2023. În fața ochilor noștri stau frații noștri și surorile noastre care au fost uciși, răniți, răpiți, și a soldaților IDF sau din personalul de securitate care au căzut în luptă”, a scris. Netanyahu.

„În numele lor ne-am angajat într-o campanie al cărei scop este distrugerea inamicului crud și criminal Hamas-ISIS, recuperarea răpiților noștri și revenirea securității în țara noastră, pentru cetățenii noștri și copiii nostri."

„Acesta este războiul dintre fiii luminii și fiii întunericului. Nu vom renunța la misiunea noastră până când lumina va birui întunericul - binele va învinge răul extrem care ne amenință pe noi și întreaga lume”.

„Dragi soldați și personal IDF din forțele de securitate, oriunde v-ați afla - pe uscat, în aer și pe mare, în zonele de pregătire și pe teren, în direcțiile de informații, armament, logistică și medical - noi pagini din istoria Israelului sunt scrise de voi. Curajul vostru, devotamentul vostru față de obiectiv și curajul vostru ne inspiră”, a mai scris Netanyahu.

Update - Intră sau nu Hezbollah în război?

Liderul Hezbollah va susţine, în cursul zilei de vineri, primul discurs de la începutul războiului dintre teroriștii palestinieni Hamas şi Israel.

Analiștii cred că discursul organizației teroriste din Liban va fi semnalul cel mai important cu privire la posibila extindere a conflictului.

Reamintim că, după atacul teroriștilor palestinieni de pe 7 octombrie, gruparea teroristă Hezbollah şi-a anunţat solidaritatea cu Hamas şi a fost la originea unor tiruri împotriva Israelului executate din sudul Libanului.

Hassan Nasrallah va vorbi la ora 15.00, ora României, într-o ceremonie organizată la Beirut, pentru a-i comemora pe teroriștii considerați „martiri” de gruparea teroristă Hezbollah, susținută de Iran.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF, denumirea oficială a armatei israeliene), Daniel Hagari, a anunțat că soldații israelieni au realizat încercuirea oraşului Gaza, centrul organizaţiei teroriste Hamas.

El a precizat că 332 de soldaţi israelieni şi-au pierdut viaţa de la începutul actualului conflict cu militanţii Hamas.

De asemenea, reprezentantul IDF a menţionat că soldaţii israelieni au ''eliminat'' joi peste 130 de terorişti.

În timpul operaţiunii terestre din Fâşia Gaza, forţele israeliene au distrus infrastructuri ale Hamas şi o cantitate mare de arme. Aviaţia israeliană a sprijinit ofensiva şi a atacat mai multe centre de comandă şi control ale mişcării islamiste palestiniene. În zone civile a fost ţintită ''infrastructura teroristă'', a adăugat armata israeliană.

Israel a atacat peste 12.000 de ținte din Fâșia Gaza

Suyrsa foto: IDF

Anterior, aceasta anunţase că de la începerea războiului contra Hamas a atacat peste 12.000 de ţinte din Fâşia Gaza.

Intrat joi în a 27-a zi, războiul dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas a fost declanşat de atacul terorist de o amploare şi cruzime fără precedent lansat în 7 octombrie de Hamas asupra sudului Israelului. Atacul s-a soldat cu moartea a peste 1.400 de persoane, majoritatea civili.

Hamas a răpit 242 de persoane din Israel

Conform autorităţilor israeliene, 242 de persoane au fost răpite de Hamas şi duse în Fâşia Gaza. Până în prezent au fost eliberate patru femei dintre aceşti ostatici.

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza a anunţat joi că 9.061 de persoane au decedat în Fâşia Gaza în timpul contraofensivei lansate de Israel după atacul terorist al Hamas din 7 octombrie.

În Cisiordania, aproape 130 de palestinieni au fost ucişi de soldaţi sau colonişti israelieni începând din 7 octombrie, conform Autorităţii Palestiniene.

Blinken îi va cere Israelului măsuri concrete pentru cruţarea civililor palestinieni

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că îi va cere Israelului să adopte ''măsuri concrete'' pentru a reduce pericolul pentru civilii din Fâşia Gaza, informează AFP.

Blinken revine în Orientul Mijlociu pentru a doua oară în ultimele trei săptămâni. El va exprima sprijinul continuu al SUA pentru Israel. Dar şi pentru a face presiuni astfel încât evacuarea civililor din Gaza să continue.

''Vom discuta despre măsuri concrete care pot şi trebuie să fie luate pentru a minimiza pagubele cauzate bărbaţilor, femeilor şi copiilor din Gaza'', a spus Blinken.