150 de șoferi de autocisterne militare urmează să aprovizioneze benzinăriile care s-au epuizat după ce oamenii s-au speriat și au început să cumpere haotic benzină. Marea Britanie se află în ziua patru de criză de combustibil, iar oamenii stau la cozi interminabile încă de dimineață.
Marea Britanie a ajuns în a patra zi de cozi interminabile și de închidere a pompelor de combustibil . Regatul Unit a hotărât că armata să iasă în ajutorul persoanelor care au rămas fară combustibil după ce oamenii s-au arătat foarte revoltați de situație. Frica de un deficit de șoferi care să afecteze aprovizionarea cu benzină – care la rafinării este abundentă – ar fi alimentat creșterea bruscă a cererii de combustibil, anunță BBC.
Grant Shapps, secretarului transporturilor, a declarat că sunt deja „semne timide” în stabilizarea situației.
„Odată ce ne vom întoarce cu toții la obiceiurile noastre normale de cumpărare… cu atât mai repede vom reveni la normalitate.”, a declarat acesta.
Afaceri distruse din cauza crizei de combustibil
O mulțime de afaceri( furnizorii de alimente și supermarketuri) au avut de suferit după ce peste 100.000 de conducători de camioane nu au putut să alimenteze. 5.000 de șoferi străini de cisterne de benzină și de camioane alimentare, precum și 5.500 de lucrători din sectorul avicol vor primi vize temporare până în ajunul Crăciunului.
Guvernul a declarat că o parte din cozi au fost formate din cauza oamenilor care cumpărau combustibil fară motiv. Populația s-a plâns că nu a putut ajunge la muncă la timp de câteva zile, iar responsabilii au transmis că profesioniștii din domeniul sănătății și al asistenței sociale, să aibă acces prioritar la benzina disponibilă.
Armata în stradă, o soluție în așteptare
Secretarului pentru afaceri, Kwasi Kwarteng, a declarat că urmează ca armata să iasă în ajutor dacă nu o să mai facă față situației: „dota temporar sistemul de aprovizionare cu o capacitate suplimentară” . Potrivit BBC, 75 de șoferi militari sunt în așteptare, iar alți 75 sunt gata de drum dacă vă fi necesar. Este nevoie de până la cinci zile de instruire specializată pentru a le finaliza, iar criza i-a luat prin surprindere pe britanici.
Cum a ajuns Regatul Unit în această situație
Guvernul a declarat că această criză a început din mai multe motive:Brexit, pandemia, nivelul de salarizare și îmbătrânirea forței de muncă. O parte din șoferi au ales să se întoarcă în țara natală sau au ales să schimbe țara în care muncesc după ce Regatul Unit a ieșit din UE. Un alt motiv a fost pandemia, o mulțime de șoferi au fost nevoiți să renunțe la munca pe care o desfășurau în Marea Britanie și să se întoarcă acasă.