Armata Germaniei se pregătește de război pe flancul estic al NATO. Schimbare de strategie a Bundeswehr

Sursă: Denis Bareysha | Dreamstime.com

Pe fondul războiului din Ucraina, Inspectorul General al forțelor armate ale Germaniei plănuiește, aparent, o reorientare majoră a Bundeswehr: misiunile externe vor fi mai puțin importante în viitor, iar apărarea națională și a Alianței va deveni mai importantă.

Bundeswehr se confruntă în prezent cu o reorientare strategică. Potrivit unui document confidențial consultat de „Spiegel”, generalul cu patru stele Eberhard Zorn a ordonat, la sfârșitul lunii septembrie, ca Bundeswehr (armata Germaniei) să se pregătească mai eficient pentru un conflict iminent cu Rusia. O schimbare majoră este reducerea misiunilor în străinătate și consolidarea apărării naționale și a NATO.

Atacurile „fără avertisment” asupra Germaniei, un pericol „existențial”

Atacurile asupra Germaniei pot avea loc fără avertisment și cu pagube mari, posibil chiar existențiale”, se arată în documentul de 68 de pagini.

Nu există nicio îndoială că va fi vitală pentru supraviețuire și va deveni și mai importantă decât înainte capacitatea de a apăra teritoriul național și al alianței ”, explică Zorn.

În documentul care se intitulează „Orientări operaționale pentru forțele armate” se afirmă, inițial, că focusul pe misiunile în străinătate ar trebui să lase locul în favoarea apărării naționale și a alianței. Potrivit generalului Zorn, Bundeswehr este prezentă în numeroase misiuni străine, precum în Afganistan, Balcani sau Mali, timp de trei decenii.

Totuși, acest lucru nu ar mai fi potrivit cu situația actuală, mai precis cu invazia Rusiei în Ucraina. Descurajarea vizibilă și credibilă ar fi acum mult mai importantă, așa că Zorn spune că forțele armate germane ar trebui să se înarmeze pentru un „război impus”.

German Inspector Gen. Eberhard Zorn, chief of staff of the Federal Armed Forces; Sursa: Wikipedia

Potrivit Generalului Bundeswehr, situația este diferită de cea din 2014

Zorn face astfel aluzie la un conflict pe flancul estic al NATO, despre care crede că a devenit din nou mult mai probabil. „Spiegel” scrie că accentul pus pe apărarea națională și a alianței nu este cu totul nou.

Apărarea ar fi trebuit să fie consolidată după anexarea Crimeei în 2014. De atunci, mici centre de comandă și prezență avansată au fost staționate în țările din estul NATO. Cu toate acestea, nu a existat niciodată o amenințare serioasă din partea Rusiei, așa cum pare acum posibil după invadarea Ucrainei.

Această împrejurare a dus și la o regândire în Bundeswehr. Potrivit raportului, Germania trebuie să își respecte „rolul de lider în Europa”. Acest lucru aduce la așteptări din partea partenerilor de alianță, pe care Germania nu le-a putut confirma în mod convingător momentan.

Dificultățile cu echiparea soldaților Bundeswehr, inclusiv în timpul desfășurărilor pe flancul estic al NATO, au fost făcute publice din nou și din nou. Planurile NATO de a putea mobiliza o forță de reacție rapidă în câteva zile și de a o muta în Europa de Est nu par fezabile în situația actuală.

Până acum, nu existau planuri de a avea o divizie - 10.000 de soldați, inclusiv cu echipament de luptă și logistică - pregătită pentru o forță de reacție atât de rapidă. Cu toate acestea, lucrurile se schimbat acum, având în vedere situația din Ucraina. Până în 2024, Germania ar trebui să poată oferi o divizie complet echipată, scrie Stern.de.