Armata chineză a băgat „la microunde” soldații indieni?

Deși pare mai curând o poveste SF, Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) ar fi folosit un „cuptor cu microunde” la începutul acestei luni. Nu pentru a încălzi hrana soldaților staționați în Himalaya, lângă Linia de Control. Ci într-un atac împotriva trupelor indiene, informează NationalInterest.

Deși neletală, arma electromagnetică a vizat armata indiană pentru a-i îmbolnăvi pe soldați și a le forța retragerea. În doar câteva minute de la atacul cu „microunde”, trupele indiene ar fi început să fugă, permițând chinezilor să recâștige terenul.

Asian Times îl citează pe expertul în studii internaționale Jin Canrong, care afirmă că trupele chineze folosesc deja arma electromagnetică. Ei „au transformat culmile munților într-un „cuptor cu microunde”, reușind să-i alunge pe soldații indieni. Ziarul scrie că „arma” poate încălzi moleculele de apă de sub piele. Astfel, poate provoca dureri intense și stări de rău chiar și celor care se află la mai mult de o jumătate de kilometru distanță. Un astfel de atac electromagnetic poate afecta ochii celor expuși și chiar poate avea efect cancerigen. Jin a sugerat că arma a reușit să pună pe fugă soldații indieni fără a încălca interdicția de a trage de-a lungul frontierei disputate.

Potrivit The Times, armele secrete ale Chinei ar fi fost desfășurate în regiune la sfârșitul lunii august, la câteva săptămâni după încăierarea în care au fost uciși zeci de soldați indieni. Dacă informația e reală, ar putea marca prima utilizare în lume a unei astfel de arme împotriva trupelor inamice.

Armata indiană a respins afirmațiile potrivit cărora „microundele” ar fi fost folosite, considerându-le „nefondate și false”.

Capacitatea utilizării armelor electromagnetice există de zeci de anii, notează NI. Se bănuiește că Uniunea Sovietică ar fi putut folosi „microundele” împotriva diplomaților americani, în anii 70. Atacuri similare ar fi avut loc și împotriva diplomaților americani din Cuba, în 2016.

Departamentul Apărării al SUA a dezvoltat, de asemenea, o armă în stilul „cuptorului cu microunde”, cunoscută drept Sistemul de negare activă. A fost descrisă ca o platformă avansată, non-letală, cu direcție contra-personal. Este posibil ca armata SUA să fi trimis o astfel de armă în Afganistan, dar e la fel de posibil să o fi retras înainte de a o folosi împotriva oricărei ținte. Departamentul Apărărării a studiat și modalitățile prin care „microundele” ar putea fi utilizate împotriva amenințărilor non-umane, cum ar fi dronele.

Sursa foto: https://sldinfo.com/