Armata Belgiei va rămâne angajată pe flancul estic al NATO, în timp ce alianța militară își sporește prezența după invazia rusă în Ucraina.
Belgia va ajuta NATO pe uscat, în aer și pe mare, trimițând o unitate de inginerie în România și un grup de infanterie de elită în Lituania, în timp ce avioanele F-16 vor desfășura misiuni de descurajare în regiunea baltică, până la sfârșitul anului 2022, a raportat RTBF.
Mișcarea vine după ce NATO a cerut Uniunii Europene să își intensifice angajamentul. „Prețul pe care îl plătim noi, UE, NATO, este prețul pe care îl putem măsura în valută, în bani”, le-a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, europarlamentarilor.
„Prețul pe care îl plătesc ei este măsurat în vieți pierdute în fiecare zi. Deci, ar trebui să încetăm să ne plângem, să facem un pas înainte și să oferim sprijin, punct.”
Planurile Belgiei
La începutul lunii iulie, guvernul belgian a fost de acord să trimită o echipă de ingineri care să lucreze la mai multe blocuri de locuințe pentru forțele NATO staționate la Cincu (centrul României), împreună cu militari francezi și olandezi. Acest grup este format din 64 de persoane, a căror misiune se încheie pe 30 octombrie. Armata Belgiei va asigura 150 de soldați unui „grup de luptă” multinațional sub comanda germană în Lituania, ca parte a prezenței sporite a NATO în țările baltice. Marți, ministrul Apărării Ludivine Dedonder a declarat că armata „cel mai probabil va trebui să redesfășoare avioanele de vânătoare F-16 (în Estonia) în 2022, dacă va fi nevoie”. Ea a spus pentru La Libre că va exista „probabil o cerere de întărire din partea NATO în acest domeniu”.
Marina pare să aloce permanent unul dintre cele trei vase vânătoare de mine (CMT) uneia dintre flotilele permanente ale NATO din Marea Baltică.
Peisaj de securitate sporit
De când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, UE a adoptat șase pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, cel mai recent incluzând interzicerea a 90% din importurile de petrol rusesc.
Aliații NATO și-au mărit cheltuielile de apărare. Deși Belgia nu atinge nivelul recomandat de 2% din PIB, și-a sporit cheltuielile pentru apărare de la sub 1% în 2014, la 1,18% în 2022.
Între timp, la summit-ul de la Madrid, NATO a anunțat că își va crește forțele de la 40.000 la 300.000, notează brusselstimes.com. (Traducere Rador)