Luni, la baza aeriană de la Câmpia Turzii, județul Cluj, ar fi trebuit să aibă loc un eveniment public, la care au participat doar trei instituții media, alese pe sprânceană. La eveniment a fost prezentat cel mai de top avion al US Air Force, celebrul F22 Raptor.
Exercițiul americanilor a fost ținut la secret, departe de ochii jurnaliștilor, deși s-a vrut unul public. Cu excepția a două televiziuni, TVR și Pro TV și a agenției Agerpres, instituție de presă nu a fost invitată să participe la eveniment. Pe platoul de la baza de la Câmpia Turzii au putut fi văzuți ministrul Apărării, Mihai Fifor sau ambasadorul SUA la București, Hans Klemm. Departe de întrebări incomode, cei doi oficiali s-au întrecut în declarații care mai de care mai laudative, din care rezultă că România este un partener strategic și că, din acest motiv, americanii au adus celebrul F22 Raptor.
Oficialii Ministerului Apărării au declarat pentru EvZ că la acest eveniment nu au fost chemați jurnaliștii români, pentru că, atenție, ”așa au cerut partenerii americani”. Colonelul Constantin Spânu, șeful Serviciului de Relații Publice din MApN, a precizat că ”partea americană a solicitat ca la acest eveniment să nu participe prea mulți jurnaliști. Ne-au explicat că avionul este din generația a cincea și este foarte special”. În aceste condiții, MApN a luat decizia de a chema la eveniment doar media de stat, TVR și Agerpres, la care s-a adăugat și dorința Ambasadei SUA, și anume ca la acest exercițiu să participe și o echipă de la PRO TV.
Prezența presei la exercițiul Iron Hand a fost ceva de genul, interviuri cu doi piloți, unul american și altul român, de la care am aflat ce bine se integrează piloții din statele membre NATo, cu piloții americani, că avionul F22 Raptor este unul de generație a cincea, cu avionică integrată, care îi permite pilotului să aibă o imagine ansamblu a câmpului de luptă. Pilotul român, Cătălin Miclos, care în 2002 a reușit în ultima clipă să se catapulteze dintr-un MIG 21 Lancer, care nu mai răspundea la comenzi, a declarat că se bucură că americanii sunt la Câmpia Turzii, unde au adus avioane F22 și F15. Tot de la Micloș am aflat că tehnologia este de un real ajutor în forțele aeriene.
De exemplu, o întrebare care merita să fie adresată celor doi oficiali, era despre rachetele balistice de la Devesulu, declarație făcută de Mihai Fifor.
Așa au vrut cei de la US Air Force
Din partea Ambasadei SUA la București, un oficial de la Biroul de presă a explicat că evenimentul a fost unul public, dar la care au fost invitate doar trei instituții media. ”Este un avion mai special. Trebuie să știe cât mai multă lume că avionul a fost la Câmpia Turzii. Decizia de a nu chema mass media a aparținut US Air Force din Europa. Avionul F22 Raptor a mai fost în 2016 la Câmpia Turzii”, a spus oficialul american.
Dintr-un comunicat al MApN am aflat că ”avioanele F-22 provin din Escadrila 95 de Vânătoare, Unitatea 325 de Vânătoare din Baza Aeriană Tyndall, Florida, şi au sosit în Europa la începutul lunii august, iar avionul cisternă KC-135 Stratotanker provine de la Unitatea 100 de Alimentare Aeriană din Baza Forţelor Aeriene Regale de la Mildenhall, Marea Britanie”.
Foto: MApN. Oficiali români la prezentarea avionului F22 Raptor