Arma secreta a Bulgariei: cota unica de 10%

Arma secreta a Bulgariei: cota unica de 10%

Dupa adoptarea cotei unice de impozitare de 10%, de la 1 ianuarie 2008, Bulgaria nu ne va "fura" marii investitori, considera analistii economici.

Vecinii de la sud de Dunare ar putea atrage cel mult investitori de talie medie, care cauta avantaje legate de locatie si care nu reprezinta baza cresterii economice, cred analistii romani.

Alaturi de aceasta modificare fiscala, de la 1 ianuarie 2008, patronii bulgari vor plati contributii la bugetul asigurarilor sociale de stat cu trei puncte procentuale mai mici decat in prezent, a anuntat, ieri, guvernul tarii vecine, citat de AFP. Aceste masuri „vor creste competitivitatea si vor scoate la suprafata economia subterana”, a declarat Petar Dimitrov, noul ministru bulgar al economiei si energiei. Fenomenul economiei gri afecteaza o treime din economia statului vecin, potrivit Institutului economiei de piata.

Dumping fiscal

Romania practica o cota unica de impozitare de 16% incepand cu 1 ianuarie 2005. Autoritatile sustin ca acest nivel de impozitare a crescut semnificativ incasarile la bugetul de stat.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, nu considera ca introducerea impozitului unic de 10% in Bulgaria va atrage multi investitori straini. „Piesa de rezistenta” a Romaniei este, in acest context, piata mare de desfacere. De altfel, „delocalizarea marilor companii din industria auto, cum ar fi, de exemplu, Opel in Serbia, la noi Renault si, in curand, Ford, este putin probabila”, sustine Pogonaru.

Singura mare problema pe care o semnaleaza reprezentantul oamenilor de afaceri este faptul ca tarile din zona care practica o cota unica de impozitare redusa vor fi urmarite mult mai atent de vechile state membre UE, in conditiile in care practica dumping fiscal, desi primesc fonduri structurale.

Succesul se va razbuna

Chiar daca Bulgaria va reusi sa atraga mai multe investitii straine, „acest succes se va intoarce impotriva lor”, este de parere Liviu Voinea, director in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA). Analistul se asteapta ca Bulgaria sa atraga prin aceasta masura „investitori speculativi, care nu au mari avantaje proprii (patent, brand), nici profitabilitate”. In cazul multinationalelor de prestigiu marca face bani in sine si acestea nu au nevoie de alte facilitati, precizeaza Voinea.

Pentru economia statului vecin, insa, investitiile straine mai mari vor pune in circulatie bani mai multi, in conditiile in care Consiliul Monetar mentine cursul valutar fix. Acest fenomen va duce la supraincalzirea economiei bulgare si la adancirea dezechilibrelor economice existente, adauga analistul economic.

ASTEPTARI

Managerii romani sunt optimisti

Cresteri pe toate liniile. Acestea sunt asteptarile managerilor romani din industrie, constructii, comert si servicii pentru urmatoarele trei luni, pentru situatia economica, contracte si comenzi, numarul de salariati si preturi. Oamenii de afaceri din industrie se asteapta sa produca mai mult in trimestrul al treilea, soldul conjunctural (intensitatea tendintei exprimate de manageri) fiind de +16%.

Potrivit estimarilor managerilor din luna iulie, in Romania se va construi mai mult (sold conjunctural +33%) si va creste numarul de contracte si comenzi in constructii. De asemenea, lucrarile de constructii se vor scumpi.

Managerii din comert estimeaza cresteri de comenzi in special pentru marfurile de import (sold conjunctural +13%). Iar firmele din domeniul serviciilor vor avea cifre de afaceri in crestere (sold conjunctural +27% si vor mai angaja personal.

Ne puteți urmări și pe Google News