Aristizza Romanescu - diva teatrului, actriță în primul film artistic românesc

Sursa foto: Wikipedia

Aristizza Romanescu - diva teatrului, actriță în primul film artistic românesc. Ce destin dramatic a avut legendara actriță?

Aristizza Romanescu - diva teatrului, actriță în primul film artistic românesc. Ce destin dramatic a avut legendara actriță?

Aristizza Romanescu s-a născut la Craiova, în data de 24 decembrie 1854. Tatăl său a fost actorul Constantin Demetriad, iar mama sa, actrița Paulina Stavrescu. A fost verișoară primară cu Elena Teodorini. Așadar, Craiova, Bănia a reușit să dea lumii artistice naționale stele de primă mărime în muzică dar și în arta dramatică. La acea vreme, Craiova avea una din cele mai vechi școli de nivel liceal din Țara Românească, actualul Colegiu Național Carol I(nume dat în vremea regelui Carol al II-lea după restaurarea clădirii centrale crunt afectată de un incendiu în anii 30), care inițial s-a numit Școala Centrală din Craiova. În anii comunismului, s-a numit Nicolae Bălcescu.

Aristizza Romanescu - vedeta Craiovei, Iașului, Bucureștiului

A debutat în 1872, la 18 ani, la Craiova, în orașul ei natal pentru ca apoi să continue la teatrul Național din Iași. Remarcată de Ion Ghica, scriitor, om politic liberal, Aristizza Romanescu a fost distribuită în tragedia ”Roma învinsă”, tradusă în românește de către dramaturgul Ion Luca Caragiale. S-a pregătit la Paris cu partenerul ei, actorul Grigore Manolescu, apoi a evoluat pe scenele Teatrului Național din Iași, ale Teatrului Național din București. Colaborarea lor s-a desfășurat între 1884 și 1892.

Așadar, Aristizza Romanescu debuta cu 5 ani înainte de începerea Războiului de Independență din 1877-1878, război în a cărui primă transpunere cinematografică (primul film artistic românesc) avea să joace în 1912, adică la exact 40 de ani de la debutul pe scena teatrului.

Aristizza Romanescu - profesoara magistrală de teatru la București

Aristizza Romanescu a strălucit prin mișcare scenică, dublată de o voce cristalină. A devenit profesor de declamație la Conservatorul de Artă Dramatică din București, Lucia Sturdza Bulandra, Maria Ventura și Maria Filotti formându-se sub conducerea sa. În 1903, a fost pensionată, însă datorită condițiilor grele, în 1904, când și-a publicat memoriile și-a sfătuit cititorii care doreau să se dedice teatrului să se reorienteze profesional.

În 1911-1912 a jucat în primul film românesc, intitulat ”Independența României”.

Deși a slujit arta dramatică peste 30 de ani, jucând practic orice rol care putea fi interpretat pe o scenă (a interpretat peste 300 de roluri), neavând un gen preferat, Aristizza Romanescu s-a stins la Iași, în 4 iunie 1918, într-o sărăcie lucie.