Aripa PSD din guvern vrea impozite mai mari

Un ministru social-democrat susţine că bugetul nu va putea susţine niciodată investiţiile cu actualul nivel de taxare.

Impozitele ar putea creşte odată cu depăşirea crizei economice. Aripa social-democrată a cabinetului Boc are în vedere să rediscute cu partenerii de guvernare democrat-liberali cota unică de impozitare, situată în prezent la 16%. Constantin Niţă, ministrul IMM-urilor, comerţului şi mediului de afaceri, a declarat că actualul sistem de impozitare nu reuşeşte să atragă la bugetul de stat venituri mai mari de 30%- 31% din produsul intern brut (PIB). „În aceste condiţii, nu putem avea pretenţii să asigurăm fonduri la bugetul de stat pentru salarii, pensii şi pentru dezvoltare“, ne-a declarat ministrul social-democrat.

El a spus, joi, că partidele aflate la guvernare ar putea ajunge în următorii ani la un compromis privind cota de impozitare. Social-democraţii susţin impozitarea progresivă, când cei cu venituri mici plătesc dări mai mici, iar persoanele cu venituri mari dau statului o parte mai mare din câştig.

„Cota unică şi-a atins scopul“ În opinia lui Constantin Niţă, cota unică „şi-a atins scopul şi îl atinge şi anul acesta, pe timpul crizei“, însă sistemul trebuie regândit.

Soluţiile pe care ministrul IMM-urilor le consideră potrivite sunt fie majorarea cotei unice până la 19%-20%, fie majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) până la 22%, fie un sistem progresiv de impozitare. Orice umflare a impozitelor s-ar putea conveni între PSD şi PDL, aceasta va fi aplicată după ce firmele vor depăşi cu bine dificultăţile economice. „În perioadă de criză nu poţi majora impozitele care împovărează firmele, pentru că le omori“, explică Niţă.

Dragoş Cabat, preşedintele Camerei Analiştilor Financiari din România, îl contrazice pe ministru şi afirmă că ponderea veniturilor în PIB scade sau creşte în funcţie de profiturile firmelor şi mai puţin de nivelul de impozitare. În opinia sa, executivul ar trebui să nu renunţe la cota unică, deoarece „cota diferenţiată nu stimulează activitatea economică şi creşte riscul extinderii muncii la negru“. În caz că va decide majorarea dărilor, analistul recomandă guvernului să crească nivelul cotei unice sau al TVA, însă să nu renunţe la acest sistem. Cum e în alte state din regiune

  • Cota unică de impozitare de 16% a fost introdusă la începutul anului 2005, odată cu venirea la guvernare a Alianţei PNL-PD. Până atunci, veniturile românilor erau impozitate progresiv. Guvernul PSD avea cinci trepte de taxare, în funcţie de sumele obţinute: 18%, 23%, 28%, 34% şi 40%. Cel mai puţin erau impozitate salariile de până la 2,4 milioane de lei vechi, iar cel mai mult, veniturile care depăşeau 13 milioane de lei vechi.
  • Mai multe state din regiune au optat pentru cote unice de impozitare, unele chiar mai avantajoase pentru investitori. De exemplu, Bulgaria a introdus cota unică de 10%, iar Cehia de 15%.
  • În Slovacia, impozitul unic este de 19%, în Estonia - de 21%, iar în Lituania - de 24%.