Arhivele de cadre - Cazul "Turianu"

Daca s-ar permite accesul cetatenilor la sectia de cadre si la cea militara-justitie ale CC al PCR, multe personaje din viata publica postdecembrista ar avea de suferit la capitolul imagine.

In fiecare institutie socialista de stat (ministere, organe cu dublu caracter de partid si de stat, intreprinderi, institute de cercetare, unitati militare etc.) exista, inainte de 1989, o Directie de personal sau un serviciu/birou de evidenta a cadrelor.

 Aceste directii erau deservite de lucratori de cadre sau "cadristi", persoane "sanatoase" din punct de vedere politico-ideologic care aplicau cu sfintenie hotararile partidului si ale guvernului.

Arhiva MAI, la fel de importanta ca si cea a Securitatii De-a lungul timpului, "cadristii" au intocmit milioane de astfel de dosare care contineau: autobiografii, fotografii, fise personale, chitante, adeverinte, procese-verbale, referinte s.a.m.d.

Dosarele intocmite de Directiile de personal au fost mostenite de institutiile nou-create dupa evenimentele din decembrie ‘89, ele aflandu-se si astazi in depozitele MAE, Minsterului Finantelor, Apararii, Justitiei, Economiei si Comertului (mostenitorul Comitetului de Stat al Planificarii), Sanatatii Publice, Prefecturilor, consiliilor judetene si locale etc.

Un caz aparte il reprezinta arhiva MAI din strada Leaota (unitate militara a MAI din Drumul Taberei), ce este complet secretizata - cercetatorii care doresc sa intre aici trebuie sa detina un certificat de securitate eliberat de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Arhiva MAI este la fel de importanta ca si arhiva Securitatii aflata in custodia CNSAS, SRI si SIE, deoarece aici se afla reteaua informativa a Militiei, dosarele de cadre ale fostilor ofiteri de militie, dar si operatiunile desfasurate de acestia pe linia intreruperilor ilegale de sarcina.

De asemenea, in paralel cu Directiile de personal, in fiecare institutie in care exista o organizatie de partid, functiona si o sectie de cadre a PCR care intocmea si ea, la randul ei, dosare de cadre pentru fiecare membru de partid din organizatia respectiva.

Securistii partidului Inspectorii/instructorii sectiilor de cadre ale PCR erau, de fapt, securistii partidului, deoarece prin mijloacele folosite si scopurile urmarite actiunile lor erau identice cu cele ale politiei politice comuniste - Securitatea.

Arhiva sectiei de cadre a CC al PCR ar trebui sa fie in depozitele Arhivelor Nationale, aflate in subordinea MAI. La sala de studiu din Bd. Regina Elisabeta nr. 49 (sediul AN), nu exista niciun inventar care sa dovedeasca existenta acestui fond (spre cercetare sunt date doar fondurile sectiei economice, agrare, relatii externe si organizatorice a CC al PCR, avand ca ani maximali 1975-1976).

Daca s-ar permite accesul cetatenilor la sectia de cadre si la cea militara-justitie ale CC al PCR, multe personaje din viata publica postdecembrista, incepand chiar cu presedintele tarii, ar avea de suferit la capitolul imagine.

CARIERA 10 mai 1966, Turianu adreseaza o cerere ministrului justitiei Adrian Dimitriu, prin care sa fie numit judecator stagiar la unul dintre tribunalele raionale ale Capitalei. Va primi un post de judecator la Tribunalul popular raional "Grivita Rosie", unde il va cunoaste pe viitorul sef al Curtii Supreme de Justitie (2000-2004), Paul Florea.

1961 - Conducerea Tribunalului Popular al Raionului Caracal si organizatia de baza a PMR adreseaza o nota Comitetului executiv al Sfatului popular raional Caracal, prin care cere ca UTM-istul Turianu sa fie admis ca bursier al Sfatului popular Caracal la Facultatea de stiinte Juridice "C.I. Parhon" din Bucuresti. 26 septembrie 1976, judecatorul Corneliu Turianu depune juramantul de credinta fata de RSR, in fata Consiliului Popular al municipiului Bucuresti.

UN CV cosmetizat Judecator la Tribunalul Raional "23 August"

Un caz elocvent de ocultare a activitatii publice de dinainte de 1989 este cel al actualului membru al Colegiului CNSAS, Turianu Corneliu, al carui CV postat pe site-ul CNSAS nu pomeneste nimic despre activitatea desfasurata in organizatiile politice, de masa si obstesti, inainte de 1989, ci doar despre cea pe linie de serviciu.

Din CV-ul oficial aflam ca si-a inceput activitatea in 1958, ca secretar al Tribunalului Popular Raional Caracal, executor judecatoresc la aceeasi instanta (‘60-’61), judecator la Tribunalul Raional "23 August" (‘66-’67), judecator la Judecatoria Sector 8 (‘67-’68), judecator la Judecatoria Sector 1 (‘69-’71) - din dosarul sau personal reiese altceva: in aceasta perioada (‘69-’71) a fost transferat la Judecatoria Sectorului 3, judecator-vicepresedinte la Judecatoria Sector 8 (1971-1978) si judecator-presedinte de sectie la Tribunalul Municipiului Bucuresti (1979-1990).

Membru PCR din 1972 Din dosarul personal 185/S/96, intocmit de Directia de organizare, control, personal si invatamant din Ministerul Justitiei al RSR pe numele lui Turianu I. Corneliu, aflam ca: este nascut pe 20.08.1940, satul Bircii - comuna Negreni, judetul Olt, membru UTM din 1954 si secretar al Organizatiei de Baza UTM din Procuratura Raionala Caracal (1958), secretar al Comitetului UTC al Judecatoriei Sectorului 3 (1969) si membru supleant al Comitetului Sindical al Tribunalului Bucuresti (1968), membru in Asociatia Voluntara pentru Sprijinirea Apararii Patriei - AVSAP, membru PCR din 1972, secretar al Biroului Organizatiei de Baza a PCR din Judecatoria Sectorului 8 (1976-1979), absolvent al cursurilor scolii interjudetene de partid din Craiova (1977), decorat in 1974 cu medalia "30 de ani de la eliberarea Romaniei de sub dominatia fascista".

Presedinte al Comisiei "Ilicit" In cursul anului 1973, vicepresedinte al Judecatoriei Sectorului 8, Corneliu Turianu "a participat, in calitate de presedinte al Comisiei pentru verificarea provenientei unor bunuri apartinand unor persoane fizice, dobandite in mod ilicit, la un numar de 44 de sedinte, prilej cu care au fost solutionate 129 de cauze" (vezi Legea nr. 18 - "Ilicitul").

De mentionat faptul ca, in 1976, presedintele Judecatoriei Sectorului 8 este desemnata Gabriela Gaspar (sotia ministrului delegat pentru relatia cu parlamentul - PSD-istul Acsinte Gaspar - 2003), judecator la Tribunalul Suprem (1989), secretar de stat la Ministerul Justitiei (1995-1996), judecatoare la Curtea Suprema de Justite (2002).

Un alt dosar de cadre pe numele lui Turianu, intocmit de data aceasta de "cadristii" partidului, se gasea la sectia de cadre a Comitetului municipal Bucuresti al PCR, iar astazi ar trebui sa se afle la Directia municipiului Bucuresti a Arhivelor Nationale din Calea Vacaresti nr. 470. 

Pentru mai multe detalii despre dosarele de cadre ale magistratilor cititi si: Nemuritorul Judecator Costica