Fostul preot paroh al bisericii ortodoxe din Eforie Nord, Vasile Guriţă, a încercat astăzi "cu duhul blândeţii şi nu cu forţa" să-şi reintre în drepturi după ce a câştigat procesul pe care îl intentase Arhiepiscopiei Tomisului.
În urmă cu doi ani, preotul a fost exclus din BOR în urma deciziei Consistoriului bisericesc al Arhiepiscopiei Tomisului care a invocat mai multe neregului financiare în parohie. Vasile Guriţă a fost dat afară chiar în timpul unei slujbe de duminică de către IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului care a venit însoţit de trupe speciale de intervenţie, în locul lui fiind instalat un angajat al Palatului Arhiepiscopal Constanţa. Intimidat cu agenţi de pază înarmaţi
În premieră în Romania, preotul Vasile Guriţă şi-a căutat dreptatea într-o instanţă civilă, iar Tribunalul Constanţa a decis recent reintegrarea sa pe vechea funcţie şi plata drepturilor salariale restante. Guriţă a obţinut şi executarea silită a Arhiepiscopiei Tomisului, dar a preferat să nu vină cu executorul judecătoresc şi cu poliţia în lăcaşul de cult. "Sentinţa este definitivă, irevocabilă şi investită cu formulă executorie, deci totul este absolut legal, este adusă la cunoştinţa Arhiepiscopiei, a parohiei şi trebuie să se conformeze în respectul legii", a precizat liderul sindicatului "Solidaritatea" al preoţilor din Constanţa, Gabriel Mascas inainte de a intra cu preotul Vasile Guriţă în biserica din Eforie. Deşi nu oficia slujba, actualul preot Ciprian Cojocaru a apărut imediat în biserică şi deranjat de prezenţa fostului paroh şi a presei, a chemat agenţii de pază pentru a-i da afară, "biserica este spaţiu privat, nu e spaţiu public". Agenţii de pază, cu pistoul la brâu, s-au baricadat în biserica în care se aflau câţiva enoriaşi deşi li s-a spus că "intrarea cu arme într-un lăcaş de cult este profanare". Poliţiştii, solicitaţi de fostul paroh la faţa locului, nu au reacţionat în niciun fel la vederea agenţilor blocaţi în incintă cu arma la vedere.
Se încalcă legea de funcţionare a BOR
Scandalul a luat amploare după ce enoriaşii s-au împărţit în două tabere, pro şi contra Guriţă. Oamenii legii l-au sfătuit pe fostul preot să vină la postul de poliţie pentru a obţine un proces verbal în care ar fi trebuit să se menţioneze refuzul actualului paroh de a-l lăsa în biserică. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au transmis că nu recunosc decizia unei instanţe civile, "care încalcă legea de funcţionare a BOR", dar au cerut totuşi Judecătoriei Constanţa suspendarea executării silite. "Nu-i nimic, Arhiepiscopia Tomisului urmează să facă sesizare şi la CSM pentru erorile din instanţă şi pentru aberaţiile care s-au scris în acea hotărâre judecătorească", a avertizat preotul Ciprian Cojocaru. Fostul paroh Vasile Guriţă spune însă că nu se lasă, "această decizie va merge din mână in mână la toţi ierarhii şi toate feţele bisericeşti pentru că nimeni nu-i mai presus de lege".