Au trecut aproape 29 de ani de la cea mai mare tragedie din istoria energiei atomice: accidentul nuclear de la Cernobîl.
Pe 26 aprilie se vor împlini 29 de ani de când vieţile a sute de mii de oameni au fost distruse, de când sănătatea a milioane de persoane a fost grav afectată. Au trecut 29 de ani de când cancerul, malformaţiile şi bolile incurabile au devenit rezultatul firesc al incompetenţei umane, deghizată în civilizaţia sovietică ultra-tehnologizată.
Radiaţiile rezultate în urma exploziei au fost de 400 de ori mai puternice decât cele eliberate de bomba atomică de la Hiroshima.
Norul radioactiv şi ploile acide au afectat mai multe ţări europene, printre care şi România.
Aroganţa sovietică a atins, în acel moment, apogeul. Deşi Europa intrase în panică, detaliile oficiale erau inexistente, iar URSS a refuzat să confirme producerea catastrofei şi a refuzat ajutorul internaţional. Oficialii sovietici au vorbit despre dezastru abia după ce Suedia a alertat, déjà, întreaga lume.
Din cauza schimbării direcţiei vântului, România a fost afectată de norul radioactiv la începutul lunii mai.
Conform Greenpeace, cel puțin 100.000 de persoane au murit în Ucraina, Rusia și Belarus, în urma contaminării radioactive care le-a provocat, în primul rând, cancer, afecțiuni ale sistemului imunitar și boli cardiace.
Cei mai afectaţi au fost oamenii trimişi la faţa locului imediat după explozie. Mulţi dintre ei erau foarte slab echipaţi şi nu purtau decât o simplă mască chirurgicală, iar cei mai mulţi dintre ei şi-au pierdut viaţa în câteva luni din cauza bolilor cauzate de radiaţii.
Galeria de mai sus conţine FOTOGRAFIILE realizate la Cernobîl îmediat după explozie. Imaginile sunt icnredibile!