Argeş, „fabrică“ de câini ciobăneşti

Preţul câinilor ciobăneşti carpatini şi mioritici a crescut de aproximativ cinci ori în Argeş, începând din anul 2005, când aceste rase au fost omologate.

Recunoaşterea lor s-a oficializat ca urmare a demersurilor Asociaţiei Chinologice Române pe lângă Federaţia Chinologică Internaţională. Zona de nord a judeţului Argeş este recunoscută drept o zonă a crescătorilor de ciobăneşti carpatini şi mioritici. Raul Bădescu este unul dintre crescătorii de ciobăneşti din Piteşti. Noua lui activitate a pornit acum patru ani, când a cumpărat doi carpatini, un mascul şi o femelă. Ea, descendentă a vicecampionului naţional Galeş, a costat doar 100 de euro.

Raul Bădescu spune că nu s-a gândit niciodată la creşterea acestor câini ca la o afacere şi nu o face nici în momentul de faţă. „Preţul ciobăneştilor româneşti nu trebuie neglijat totuşi. Un pui de ciobănesc românesc costă în medie cam 500 de euro, dar poate creşte considerabil dacă descinde din părinţi nobili. Preţul unui ciobănesc românesc matur poate atinge şi chiar depăşi 1.000 de euro“, povesteşte crescătorul. El atrage atenţia însă că, lunar, pentru întreţinerea unui câine de talie mare se cheltuiesc peste 200 de euro. Din Carpaţi în Alpii Elveţieni Bine-cunoscuţi pentru calităţile de a depista prădătorii şi de a-şi apăra teritoriul, ciobăneştii româneşti sunt din ce în ce mai căutaţi de străinii care au ferme în regiuni montane. Cei mai interesaţi clienţi ai lui Raul sunt fermieri din Austria, Elveţia şi Franţa. Ciobăneştii româneşti carpatini, care sunt şi cei mai scumpi, sunt cei mai căutaţi. În plus, deşi nu a fost omologată, rasa ciobănesc românesc de Bucovina este una destul de apreciată în ţară, dar şi peste hotare.

„Ciobăneştii de Bucovina au reuşit să se impună prin viteza de reacţie şi uşurinţa cu care se adaptează la mediu. Este un câine extrem de apreciat, în special de crescătorii de bovine elveţieni, mai ales pentru faptul că este un excelent câine de pază pentru turme, iubeşte copiii şi este foarte combativ cu prădători ca ursul, lupul sau râsul“, explică Bădescu. Preţul unui pui din acest exemplar porneşte de la 300 de euro.