Vasile Bodaş, din Vicovu de Sus, a stat degeaba cinci zile în arest. Când românii îi pregăteau extrădarea, procurorii germani au revenit cu o adresă, recunoscându-şi greşeala. Un alt tânăr a stat 4 luni în închisoare în Franţa în urma unei erori judiciare
Cazul botoşăneanului Marius Murariu, arestat la Suceava în baza unui mandat european de arestare şi trimis pachet în Franţa, unde a stat 110 zile după gratii pentru jafuri pe care nu le-a comis, nu este singular. Vinovat sau nevinovat, simple hârtii trimise în România de autorităţile străine îţi pecetluiesc soarta. Ajungi după gratii fără să te poţi apăra. Culmea, tot în Suceava a mai existat un caz tras la indigo după cel al Marius Muraru. Un bărbat a fost ridicat de-acasă şi trimis pachet în Germania, fără să i se explice de ce fapte este acuzat.
L-au ţinut cinci zile după gratii În urmă cu câţiva ani, un alt tânăr avea să fie încătuşat, pe nedrept, tot în baza unui mandat de arestare emis de data aceasta de nemţi. Vasile Bodaş (37 de ani), din oraşul sucevean Vicovu de Sus, a stat cinci zile în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Bodaş a fost reţinut şi arestat pe data de 1 decembrie 2007, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au primit un mandat european de arestare pe numele vicoveanului, emis de Procuratura oraşului german Stade. În acel mandat, se arăta că Bodaş este căutat de nemţi pentru furtul mai multor calculatoare dintr-o şcoală din Germania.
Vasile Bodaş a fost arestat preventiv şi au fost demarate procedurile de extrădare. "Le explicam că nu am nici o vină, că habar nu am de acuzaţiile care mi se aduc.... Mi-au spus că nu e treaba lor să stabilească dacă sunt sau nu vinovat. Ei trebuie doar să mă trimită în Germania şi o să mă cerceteze cei de acolo", mărturisea la acea vreme tânărul.
Nemţii au confundat omul şi au revocat mandatul
După cinci zile de arest, tânărul a fost lăsat să plece, motivul fiind că la Curtea de Apel Suceava a fost trimisă de Procuratura din Stade-Germania o adresă în care scria negru pe alb că mandatul european de arestare emis pe numele lui Bodaş a fost revocat. Nemţii nu s-au obosit să dea prea multe explicaţii, motivând doar că mandatul fusese retras de mai multă vreme, însă, dintr-o greşeală, au uitat să informeze şi autorităţile române. În finalul adresei, autorităţile germane au pus şi nişte scuze, care, însă, nu-l încălzesc cu nimic pe tânărul care a stat nevinovat în spatele gratiilor. Din lipsa banilor, suceveanul, angajat pe atunci la o cizmărie din oraş, a renunţat să-i dea în judecată pe cei din cauza cărora a ajuns nevinovat după gratii. "Am plâns într-una şi m-am rugat" În timp ce fiul lor zăcea în spatele gratiilor, părinţii lui Vasile Bodaş trăiau o adevărată dramă. Tatăl a fost internat la Spitalul din Rădăuţi, la câteva ore după ce fiul i-a fost săltat de poliţişti. Bărbatul, pensionar pe caz de boală, i s-a făcut rău şi a rămas câteva zile în spital, sub supravegherea medicilor. "Nu am vrut să-i spun totul, am încercat să-l menajez. Era aproape gata de zile. I-am spus doar că l-au dus pe Vasile la Suceava, pentru câteva declaraţii. Zilele alea când Vasile a fost arestat, am plâns într-una şi m-am rugat. Nu am putut nici să mănânc... nu am fost bună de nimic. Bine că o dat Dumnezeu şi a ieşit adevărul la iveală", mărturisea cu lacrimi în ochi, Ileana Bodaş. CONDAMNAT DIN GREŞEALĂ Murariu dă în judecată statul francez Marius Murariu (31 de ani) a fost săltat de poliţişti pe data de 23 mai a.c. din Răchiţi (Botoşani) şi a stat patru luni în spatele gratiilor într-o celulă din Lille, pentru mai multe jafuri pe care le-ar fi comis în 2003 pe teritoriul statului francez. A încercat să le spună judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava că nu este el vinovat, însă magistraţii au decis predarea sa autorităţilor franceze. A fost condamnat la doi ani de închisoare şi eliberat după 110 zile de detenţie, după ce probele ADN au demonstrat că este nevinovat. Botoşăneanul vrea acum să dea în judecată la CEDO statul francez şi cel român.