Și-a lăsat cariera promițătoare de sportiv la clubul Steaua și s-a implicat într- adevărată mafie a medicamentelor pentru tratarea cancerului, cu ramificații în țări din Europa. Polițiștii l-au prins după ce l-a snopit în bătaie pe un concurent de pe piața neagră, care îi dăduse țeapă. Acum, a fost arestat, împreună cu alți doi complici.
Un caz aparent simplu de tâlhărie i-a condus pe oamenii legii la descoperirea unei adevărate mafii a medicamentelor pentru tratarea cancerului. Ancheta polițiștilor de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, a dezvăluit că Andrei Dulca, fost sportiv la echipa de polo a Clubului Sportiv Steaua București, conducea o rețea de trafic cu medicamente oncologice, cu ramificații în Bulgaria.
Descoperirea a fost făcută după ce un bucureștean, în vârstă de 31 de ani, a sesizat Poliţia Sectorului 4 cu privire la faptul că, pe 18 decembrie 2016, în timp ce se afla pe un bulevard din sectorul 4, a fost victima unei infracţiuni de tâlhărie calificată.
Poliția Capitalei a transmis că, din datele şi probele administrate în acest caz a rezultat faptul că victima a stabilit o întâlnire cu un bărbat, în vederea tranzacționării de medicamente oncologice. Surse judiciare au precizat, pentru Evenimentul zilei, că cel cu care trebuia să se întâlnească era Andrei Dulca. Fostul sportiv a venit însoţit de alţi şase bărbaţi, la intersecția bulevardelor Tineretului cu Șincai, în jurul orei 16.00. În momentul în care l-a văzut pe tânărul de 31 de ani, cei șase l-au prins și l-au luat la bătaie. După aceea, i-au sustras două telefoane şi peste 3.000 de lei. Fiind în plină stradă, oamenii prezenți la fața locului au început să strige la ei. Drept urmare, grupul condus de Dunca l-au urcat pe tânăr într-o mașină și l-au dus până pe malul lacului Floreasca. Acolo i-au luat și geaca de pe el dar și șapca de pe cap. Victima le-a spus polițiștilor că a reușit să scape și a plecat. Ulterior, partea vătămată a fost urcată cu forţa într-o maşină şi dusă în zona Lacului Floreasca, de unde a reuşit să fugă. În mod ciudat, după prima seară, tânărul nu a mai vrut să se prezinte la Poliție, deși a fost citat de trei ori. Până la urmă, a ajuns la secție și le-a spus polițiștilor că era beat și că nu își mai amintește nimic din acea seară. Cu toate acestea, oamenii legii au continuat ancheta. Așa s-a ajuns la rețeaua lui Dulca.
Marți, polițiștii au pus în aplicare nouă mandate de percheziţie domiciliară şi 16 mandate de aducere. Au fost identificaţi şi conduşi pentru audieri la sediul Poliţiei Sectorului 4, opt bărbaţi, despre care s-a stabilit faptul că aveau ca preocupare comercializarea ilicită de medicamente oncologice şi că se cunoşteau cu victima. Mai exact, ne-au dezvăluit anchetatorii, tânărul bătut fusese bătut deoarece îi dăduse țeapă lui Andrei Dulca căruia îi vânduse medicamente expirate și contrafăcute, în schimbul sumei de 60.000 de lei.
În timpul percehzițiilor domiciliare, au fost descoperite și ridicate de polițiști 33 de cutii de medicamente oncologice, în valoare totală de aproximativ 86.000 lei, precum și sumele de 16.500 euro și 12.800 lei.
Anchetatorii au mai descoperit că Dunca și alți complici ai săi dau anunțuri pe internet și caută medicamente oncologice sau pentru boli autoimune. Așa s-a aflat că mulți bolnavi de cancer renunță la medicamentele pe care le primesc gratuit sau compensat de la farmacii, în schimbul sumelor de bani oferite de traficanți. Apoi, gruparea lui Dunca le vindea, mai departe, celor care aveau nevoie. Rețeaua sa funcționa și în Bulgaria, acolo unde medicamentele decontate de statul român suunt vândute la jumătate de preț.
În cazul traficantului agresat de gruparea lui Dunca, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tâlhărie calificată, lipsire de libertate în mod ilegal, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi favorizarea infractorului. Nouă persoane au fost reținute ieri, iar un magistrate de Judecătoria Sectorului 4 a decis arestarea, pentru 30 de zile, a lui Andrei Dulca și a altor doi complici ai săi, Iulian Gafton și Viorel Nicolae. Urmează ca procurorul de caz să stabilească dacă se impune disjungerea cazului și pentru alte fapte, având în vedere implicare celor arestați în traficul illegal cu medicamente.
Acţiunea în urma căreia a ieșit la iveală această mafia a medicamentelor a beneficiat de sprijinul de specialitate al Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Bani negri din medicamente de cancer, cheltuiți în cazinouri
Despre rețeaua lui Andre Dulca a scris și Rise Project, în noiembrie 2016. Reporterii de investigații au descoperit că fostul poloist coordonează o celulă de trafic de medicamente, dintr-un apartament din București, zona Piața Victoriei. Unul dintre locotenenți este Iulian Gafton, arestat, miercuri, pentru sechestrarea și bătaia aplicată vânzătorului de medicamente. Celălalt este Ștefan Cirimpei.
Cei doi postau pe internet anunțuri și colecteau medicamente de la pacienți sau direct din spitale. În unele săptămâni, cei doi aghiotanți ai lui Andrei au făcut trafic de peste 25.000 de euro. Profiturile le-au topit apoi în cazinouri și petreceri.
Rise Project a descoperit că unul dintre furnizorii rețelei Dulcă e din Constanța și se întâlnea periodic cu samsarul fostului sportiv în parcarea gării din oraș. O cutie de Humira, medicament folosit într-o plajă largă de boli reumatice care are preț la farmacie 3910 lei, se vinde pe piața neagră cu 1700 lei. Samsarii dau, la rândul lor, cutia de Humira cu 2.500 lei. Profit: 800 lei pentru o cutie tranzacționată.
Pentru medicamentul Humira, medicii sunt obligați să depună la Casa de Asigurări un dosar cu mai multe documente și analize care atestă că pacienții suferă de boala respectivă. Astfel, statul se asigură că nu face decontări pe bolnavi închipuiți. Medicii reumatologi consultați de RISE Project susțin că este imposibil să prescrii Humira unui pacient sănătos. Fiecare dosar de boală este analizat de o comisie de reumatologi, tocmai ca să fie evitate fraudele cu medicamente.
Andrei Dulcă a încasat 800 de lei pe cutia de Humira de la Constanța. În cartierul general al traficantului, pe strada Banu Manta, telefoanele sunau mereu.
Printre cele mai scumpe medicamente decontate de stat se numără Humira, Enbrel, Sutent, Nexavar, Tarceva și Tasigna. Primele două se mențin în top 10 cele mai decontate medicamente. Pentru Enbrel, statul român a cheltuit în ultimii trei ani peste 120 de milioane de euro pe aproximativ 120.000 de cutii decontate. O parte din aceste medicamente subvenționate ajung pe piața neagră. Unul dintre traficanți apreciază că un samsar vinde peste 100 de cutii pe an.
Medicamentele pe care le colectează cărăușii lui Andrei Dulcă ajung la un anume Ivan din Bulgaria. La Ruse, cumpărătorul plătește cu banii jos portbagajele ticsite de medicamente decontate de statul român.