Persoanele care includ și ardeiul iute în dieta zilnică au un apetit mai scăzut și un metabolism mai alert, care arde mai repede caloriile, este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Purde din statul american Indiana.
Substanța care aduce aceste beneficii este capsaicina, cea care dă și „iuțeala” ardeiului. Efectul de topire a grăsimii este cu atât mai puternic în cazul persoanelor care nu consumă regulat ardei iute. În cadrul studiului 25 de voluntari au fost monitorizați șase săptămâni, timp în care și-au condimentat mâncarea cu ardei iute. Dintre aceștia, doar 13 obișnuiau să consume ardei iute, în timp ce 12 îl evitau. Se pot pierde 5-10 kilograme în șase săptămâni Pe parcursul studiului, s-a constatat că ardeiul a diminuat senzaţia de foame, iar voluntarii au poftit din ce în ce mai puțin alimentele grase, sărate sau dulci. În plus, în decursul celor şase săptămâni subiecţii au reuşit să slăbească între 5 şi 10 kilograme, deşi nu și-au schimbat obiceiurile alimentare. „Cea mai spectaculoasă scădere în greutate s-a întregistrat în rândul voluntarilor care nu obişnuiau să mănânce ardei iute”, menţionează cercetătorul Mattes. Deşi studiile anterioare au arătat că şi capsulele de capsaicină sunt eficiente, ultimul studiu demonstrează că efectul este mai puternic dacă ardeiul este consumat în stare naturală.