Două incendii puternice au izbucnit în munți, în ultimele 24 de ore. Peste 150 de pompierii militari, silvicutori și voluntari sunt implicați în operațiunile de stingere complexe, în pădurile din județele Brașov și Maramureș.S-a cerut sprijinul unui elicopter pentru a stinge flăcările care ard la 1800 metri altitudine.
Din datele furnizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), primul incendiu, semnalat încă de duminică, s-a produs în zona Colbu-Gura Băii, Vârful Piciorul Caprei (1800 m), de pe raza orașului Borșa, din județul Maramureș. Imediat după anunțare, primele echipaje au declanșat operațiunile de stingere, continuate ulterior pe toată durata zilei de luni. Aproape 100 de pompieri cu 10 autospeciale,sprijiniți de 45 de silvicultori și 15 voluntari au intervenit pentru lichidarea flăcărilor manifestate în zone cu teren accidentat.
Din cauza accesului îngreunat, IGSU a solicitat în sprijin un elicopter de la IGAv, dotat cu dispozitiv special de stingere de tip „bambi–bucket” pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere, transport și deversare de apă asupra focarelor identificate.
Incendiul nu a putut fi lichidat, însă, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, caracterizate de vânt puternic, iar forțele de intervenție au fost retrase și au rămas în supravegherea zonei reprezentanți ai ocoalelor silvice.
Marți dimineață, elicopterul a desfășurat un survol de recunoaștere a zonei, iar în funcție de focarele identificate sunt stabilite raioanele de stingere.
Cel de-al doilea incendiu s-a manifestat la litieră de pădure și resturi de exploatare forestieră, pe raza comunei brașovene Vama Buzăului din Munții Ciucaș.
Peste 50 de pompierii militari brașoveni au acționat în cursul zilei de luni, pentru stingerea flăcărilor care au afectat o suprafața aproximativă de 20 ha. La miezul nopții, incendiul a fost localizat, fără a mai fi pericol de extindere.
Marți dimineață, mai multe echipe de salvatori vor asigura schimbul de tură, urmând ca pe durata zilei de azi să fie lichidate focarele fumegânde din pădure.
Turiștii neatenți pot provoca adevărate dezastre
Pompierii transmit că, statistic, în această perioadă crește numărul incendiilor de vegetație uscată pe fondul lipsei precipitațiilor. Totodată, sunt semnalate mai multe incendii la fondul forestier, în principal cele de litieră și doborâturi.
Cauzele care provoacă inițierea acestor arderi vizează neatenția turiștilor, țigări aruncate la întâmplare, propagare de la vegetația uscată, focuri în pădure lăsate nesupravegheate sau acțiune intenționată.
Atribuțiile pe linia prevenirii incendiilor la fondul forestier revin personalului silvic, care trebuie să supravegheze zonele de competență, să le amenajeze corespunzător și să asigure prima intervenție până la sosirea pompierilor, iar ulterior să sprijine acțiunile de stingere.
Totodată, IGSU reamintește faptul că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi de până la 6.000 lei.