Arafat și legătura cu incendiul de la Spitalul Bagdasar. Secția UPU, lăsată să funcționeze deși au fost semnalate probleme la cabluri

Sursa: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență Bagdasar Arseni București, nou nouță, a ars în zorii zilei de marți, 12 aprilie. Din fericire, niciun pacient nu a fost rănit. Dar cauzele incendiului ridică probleme.

În această nouă anexă a spitalului, investiția Primăriei Sectorului 4, printr-un proiect cu fonduri europene, a fost de 9.4 milioane de lei.

Povestea unității de primiri urgențe începe abia după ce aceasta a fost construită. „Bijuteria medicală” a stat închisă luni bune, chiar dacă președintele Klaus Iohannis s-a numărat printre cei care i-au trecut pragul, pe 27 mai 2021, cu ocazia Zilei Internaționale a Medicinei de Urgență. La momentul vizitei, președintele l-a felicitat pe Raed Arafat, șeful DSU, dar și pe primarul Daniel Băluță, spunând jurnaliștilor că unitatea va deveni operativă în câteva zile.

„Am venit la o unitate UPU nouă, care se va deschide zilele următoare, apărută dintr-o colaborare foarte bună între Primăria Sectorului 4 și Ministerul Sănătății. Dacă lucrează împreună autoritățile locale și cele centrale, pot ieși lucruri foarte bune. Primăria s-a ocupat de clădire, Ministerul Sănătății – de dotare. Vă felicit pe toți cei care ați contribuit la realizarea acestei unități de primiri urgențe. Îi rog pe ceilalți să urmeze acest exemplu”, a declarat atunci președintele Iohannis.

Secția UPU Bagdasar Arseni a rămas, însă, închisă încă niște luni bune

La sfârșitul lui august 2021, managerul Spitalului Bagdasar Arseni, Andi Nodiț, a explicat pentru News.ro de ce este încă închisă moderna și ultra-completa secție UPU.

Managerul unităţii trăgea un semnal de alarmă la acel moment, cum că o parte din cablurile existente în construcţie, fabricate de o firmă din Polonia, nu au avut încă de la început certificat pentru rezistenţă la substanţe periculoase, ci numai pe cel de rezistenţă la foc.

Andi Nodiţ: „A mai apărut o problemă care părea mică la început, dar pe care nu am surmontat-o până în prezent. O parte din cablurile folosite în construcţie, cabluri care conduc curenţi slabi, ar fi trebuit să fie, printr-o declaraţie a producătorului lor, o societate comercială din Polonia, certificate atât pentru rezistenţă la incendiu, cum şi sunt, cât şi pentru rezistenţă la substanţe periculoase”, a declarat atunci pentru News.ro managerul Spitalului Bagdasar Arseni.

Cablurile din tavan, aduse din Polonia, erau cu probleme

Conducerea unităţii sanitare a luat legătura cu firma din Polonia care a produs cablurile, iar pe 23 august 2021, firma a trimis spre spital un act în care se regăsesc mai multe rezultate de laborator, act despre care managerul afirmă că atestă rezistenţa la substanţe periculoase.

„Aceste cabluri sunt practic situate peste tot în plafonul Unităţii de Primiri Urgenţe. Ele au o certificare la foc, chestiune absolut obligatorie, dar înţeleg că la fel de obligatoriu este ca ele să fie certificate şi pentru aceste substanţe periculoase. Fără această certificare, eu nu primesc autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Nu ştiu câte unităţi de primiri urgenţe au această certificare, cea pe care eu o am funcţională acum sigur nu are o astfel de certificare, ce se poate întâmpla fără ea nu ştiu să vă răspund”, a mai spus managerul pentru sursa citată.

În tot timpul scurs de la vizita președintelui Iohannis până la punerea unității medicale de primiri urgențe în folosință, grupuri de pe rețelele sociale de „tineri frumoși și liberi” băteau toba că UPU de la Bagdasar Arseni „e incertă”, dar și că obiectivul nu are autorizație de incendiu.

Pe 3 septembrie 2021, practic imediat după toate evenimentele prezentate mai sus, unitatea își deschide ușile. Cumva, Inspectoratul General de Situații de Urgență din subordinea lui Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), mai avea nevoie doar de o hârtie care atesta că acele cabluri din plafon „merg brici”, chiar și în contact cu substanțe chimice. Se pare că  totul era în regulă dacă la inaugurarea UPU a participat chiar șeful cel mare al celor de la IGSU.

Conform managerului unităţii sanitare, Andi Nodiţ, pe 3 septembrie 2021, Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar - Arseni” a deschis noua Unitate de Primiri Urgenţe. El a precizat că, în faza finală de obţinere a autorizaţiei ISU, obiectivul îndeplineşte - conform constatărilor reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă - toate condiţiile necesare autorizării şi a fost pus în funcţiune pe propria răspundere a beneficiarului, în conformitate cu prevederile art. 57^1 din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, a consemnat adevarul.ro.

Incendiul a izbucnit de la unul dintre cablurile suspectate

Dar incendiul din dimineața zilei de 12 aprilie 2022  a fost produs de un cablu din tavan.

Adi Nodiţ, managerul spitalului Bagdasar Arseni: „Este vorba despre un cablu de pe acoperiş, aşa cum îi spune şi numele, al cărui rol este să degivreze. Nu ştim exact din ce loc s-a extins, dar a ars mocnit pe o suprafaţă de trei metri. Asta a degajat fum.”

Dacă unitatea nu era construită din cele mai bune materiale ignifuge, dacă nu existau sistemele de alertă și evacuare bine puse la punct, UPU Bagdasar Arseni ar fi fost, probabil, scrum.

Raed Arafat și oamenii lui au de răspuns la niște întrebări

Dacă IGSU, din subordinea secretarului de stat Raed Arafat, ar fi făcut o expertiză minuțioasă asupra cablurilor problematice – mai ales că a existat un semnal de alarmă atunci când firma poloneză nu a prezentat din start un aviz în acest sens, ci teste proprii făcute în laborator, oare acest incendiu s-ar mai fi produs?

Oare expertiza minuțioasă s-ar fi făcut în circumstanțe normale, dar presiunea tinerilor frumoși și liberi și-a spus cuvântul?

S-a dat autorizația pe repede înainte doar ca să nu sufere imaginea președintelui Iohannis, care a promis în plină campanie în fața camerelor de filmat că UPU se va deschide în câteva zile?

Și nu în ultimul rând: asta înseamnă autorizație de incendiu, un vraf de hârtii?