Arad, oraşul cu cele mai ieftine apartamente

ORAŞUL DE VIS. Căutarea celui mai bun oraş din România în care este cel mai bine să locuieşti începe cu Arad. Poarta României spre Occident, fiind primul oraş important la intrarea în ţara dinspre Europa Centrală, Aradul a obţinut, în cercetarea noastră, şase note de 10, majoritatea la cultură şi educaţie.

Chiar dacă nu excelează prin numărul total al instituţiilor luate în considerare la Cultură şi Educaţie, acestea au adus puncte valoroase, în momentul în care au fost calculate la mia de locuitori.

Astfel, în Arad, un oraș de 166.003 locuitori (în ianuarie 2009), notele de 10 au fost obţinute pentru numărul de muzee (la mia de locuitori), grădiniţe şi grupuri şcolare de stat (la mia de elevi). Un alt avantaj îl constituie cultele religioase din oraş, pentru care a primit nota zece.

Cel mai mic petec de verdeață

Dezvoltarea economică a oraşului i-a adus cea o altă notă de 10, pentru cel mai mic preţ pe metru pătrat la apartamente, în februarie 2010. Cea mai mică notă obținută la această categorie (2,5) a fost acordată pentru venitul pe cap de locuitor.

Infrastructura din Arad a adus o ultimă notă maximă. Avantajul aparţine accesului la aeroport. Cu toate acestea nu are acces la autostradă, un proiect fiind în desfăşurare, pentru Autostrada 1. Nota finală a fost influenţată negativ şi de numărul relativ mic de gări, autogări, pe care locuitorii îl au la dispoziţie.

Printre cele mai mici punctaje ale oraşului străbătut de Mureș sunt cele din categoria Mediu. În raport cu restul oraşelor care au intrat în topul nostru, Arad a obţinut cea mai mică notă la metrul pătrat de spaţiu verde pe cap de locuitor, respectiv nota 1 din 10. A reușit să recupereze din depunctare prin taxa de salubritate, unde a primit nota 6,6.

Un oraș aproape sigur

La polul opus însă, Arad, cu cei 166.003 de locuitori (la 1 ianuarie 2009, conform Institutului Naţional de Statistică INSE), a recuperat deficitul de puncte prin categoria Siguranţă. Astfel, pentru numărul total al accidentelor rutiere pe anul 2009 a luat nota 6,9 din 10, pentru numărul infracţiunilor constatate anul trecut, nota 5,3 din 10, iar pentru numărul total de poliţişti nota 8,4, valorile fiind calculate la mia de locuitori.

În ceea ce priveşte Administraţia, respectiv mulţumirea localnicilor faţă de primari, Arad a obţinut nota 4,6. Din anul 1992, momentul primelor alegeri democratice în România, şi până în prezent, în Arad au fost aleşi patru primari. Nota sugerează gradul de nemulţumire al localnicilor şi nevoia de schimbare. Nota creşte cu cât schimbările sunt mai puţine, sugerând astfel mulţumirea faţă de ales. Votează şi acordă note oraşului Arad aici