Oamenii de afaceri din ţările arabe vor să se apere de viitoarele scumpiri ale hranei investind în agricultură în ţările cu resurse bogate în domeniu.
O nouă criză alimentară bate la uşă. O văd şi oamenii de afaceri arabi, care sunt dispuşi să investească sume foarte mari de bani în România, o ţară agrară, cu suprafeţe uriaşe nelucrate. Strategia lor este de a-şi securiza, prin investiţii în agricultura altor ţări, propriile resurse de hrană. În condiţiile în care băncile locale sunt reticente în a credita proiecte în domeniu, autorităţile române nu se sfiesc să bată la uşa străinilor în căutare de bani. Iar cei ai statelor arabe sunt mulţi.
Peste 100 de reprezentanţi ai unor companii din state precum Arabia Saudită, Oman sau Qatar au sosit în aceste zile la Bucureşti, în căutare de oportunităţi de investiţii, iar agricultura ocupă un loc fruntaş în lista priorităţilor. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, i-a invitat să investească în agricultura locală, nu doar în contextul prognozelor privind o posibilă criză alimentară, dar şi datorită potenţialului local, dat de terenuri, tradiţie, forţă de muncă sau fondurile europene.
El a recomandat îmbunătăţirea legislaţiei în agricultură, pentru încurajarea comasării terenurilor. "Finanţatorii vor fi reticenţi faţă de proprietăţile mici", a spus, ieri, Isărescu.
"Venim cu un sac de bani"
Arabii au banii pregătiţi şi aşteaptă doar proiecte bune, în orice domeniu. "Noi venim cu un sac de bani. Poate fi mai mic sau mai mare, depinde de proiecte", a declarat, pentru EVZ, AbdullatifAlNemer, preşedintele Al Nemer Group, una dintre cele mai mari companii din Arabia Saudită, cu activităţi în arii diverse.
"Cred că agricultura României poate creşte substanţial, pentru că aveţi totul. Dar voi aveţi nevoie de bani şi noi avem bani", a spus Al Nemer.
La rândul său, Taha Asaad Alshareef, reprezentant al Ministerului Comerţului şi Industriei din Arabia Saudită, a afirmat că a găsit oportunităţi mari de investiţii locale în agricultură şi creşterea animalelor, pentru investitorii arabi. "Dacă sistemul permite să cumpărăm teren, vom cumpăra sau închiria pe termen foarte lung", a declarat oficialul. Potrivit acestuia, o parte din producţie se va vinde local, iar restul va fi exportat în propria ţară.
Producţia de grâu, în vizor
Oficialul saudit vede ca iminentă o nouă criză alimentară. "Devine tot mai rău, din cauza schimbărilor globale de temperatură şi a creşterii populaţiei în lume. Va fi o criză alimentară", spune Taha Asaad Alshareef.
Sosit la Bucureşti pentru a căuta oportunităţi de investiţii, Nasser Bin Kadasah, preşedintele unei companii de consultanţă din Arabia Saudită, a declarat că este interesat mai ales de producţia de grâu, dar şi de furaje pentru animale.
"România este încă subdezvoltată în agricultură. Aveţi teren, apă, dar aveţi nevoie de investiţii", a declarat omul de afaceri. El a spus că scopul principal al investiţiilor pe care companiile arabe vor să le facă în agricultura locală este asigurarea securităţii alimentare.
"La noi apa este foarte scumpă, aşa că e mai bine să mergi afară şi să aduci producţia înăuntru", a spus Nasser Bin Kadasah.