Arabia Saudită se deschide pentru turiştii străini, inclusiv din România

Românii interesaţi să descopere frumuseţile Arabiei Saudite au de vineri acces la viză turistică valabilă un an, cu intrări multiple, în sistem e-visa.

Arabia Saudită a lansat vineri, cu ocazia Zilei internaţionale a Turismului, un program de ţară ambiţios: acela de a diversifica sursele de venit, dincolo de cele principale, provenite din petrol, astfel încât să ajungă la o contribuţie la economia ţării de circa 10% din Produsul Intern Brut din turism, până în 2030, de la 3%, cât reprezintă în prezent.

Este vorba despre turismul de masă, nu cel religios, ştiut fiind faptul că Arabia Saudită este loc de pelerinaj pentru musulmanii din întreaga lume, care vin la locurile sfinte Mecca şi Medina.

Anunţul a fost făcut de ambasadorul la Bucureşti al Regatului Arabiei Saudite, Abdulaziz  M. Al Aifan, în cadrul unei conferinţe de presă la ambasadă, prilej cu care au fost prezentate şi câteva dintre atracţiile turistice pe care regatul mizează în acest proiect ambiţios.

Arabia Saudită se deschide turismului de masă pentru prima oară, detalii despre regimul noii vize turistice urmând a fi anunţate vineri seară, la Gala de la Ad-Diriyah, un sit inclus în Patrimoniul UNESCO, din Riyadh.

Prezentarea le-a dezvăluit jurnaliştilor şi agenţilor de turism prezenţi la conferinţă cele cinci situri incluse în Patrimoniul UNESCO, Coasta Mării Roşii şi deşertul Rub Al-Khali (Pătrimea Goală).

Proiectul este parte din Viziunea 2030, care îşi propune alimentarea investiţiilor şi crearea de milioane de locuri de muncă.

România este unul dintre cele 38 de state europene, dintr-un total de 49, incluse în prima fază a deschiderii Regatului saudit către turism, a anunţat ambasadorul.

"Poate fi obţinută o viză pentru un an, cu intrări multiple, pentru a descoperi locurile din ţara noastră care fac parte din patrimoniul (UNESCO), locurile cu tradiţie din Arabia Saudită", a explicat ambasadorul. El a adăugat că locurile sfinte Mecca şi Medina au regim special. "Mecca şi Medina sunt singura restricţie, dar (turiştii - n.r.) pot merge oriunde", a afirmat el.

Unul din scopurile acestui demers, a spus Abdulaziz M. Al Aifan, este ca ţara să depindă în măsură mai mică de resursele de petrol.

Potrivit ambasadorului, în noul context, răspunsul pentru cei care solicită e-viză din ţările incluse în program poate veni în maxim o oră, după ce este completat un formular online, procesarea la ambasadă fiind estimată la maximum două zile.

Taxa de viză este de aproximativ 120 de dolari americani.

Arabia Saudită se aşteaptă la o creştere a numărului vizitatorilor străini şi locali, ajungând la peste 100 de milioane pe an, în 2030, atrăgând importante investiţii străine şi locale, investind şi creând milioane de locuri de muncă.

Pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi dezvoltarea patrimoniului cultural şi a siturilor de vilegiatură sunt cheltuite miliarde de dolari.

Este de aşteptat ca aeroporturile din Arabia Saudită să fie extinse pentru a putea îmtâmpina 150 de milioane de pasageri pe an şi să fie construite 500.000 de camere de hotel în toată ţara în următorii 10 ani.

Pentru Arabia Saudită, deschiderea către turiştii străini reprezintă un moment istoric. Până acum, regimul de vize era strict destinat pelerinilor, oamenilor de afaceri şi expaţilor, în scop de muncă, relatează BBC, care informeză la rândul său despre noua viziune saudită.

Femeile care vin din alte ţări nu vor fi obligate să poarte veşmintele specifice musulmane, care le sunt impuse femeilor saudite, dar totuşi trebuie să respecte un cod vestimentar, să se menţină în limite modeste.

Nu vor fi restricţii nici în privinţa femeilor neînsoţite, care doresc să viziteze Arabia Saudită.

„Avem o cultură. Credem că prietenii şi oaspeţii noştri vor respecta cultura, dar este ceva modest şi va fi foarte clar”, a declarat ministrul saudit al Turismului, citat de BBC.

Turiştii care nu sunt musulmani nu vor fi acceptaţi să viziteze oraşele sfinte Mecca şi Medina, iar interdicţia privind consumul de alcool va fi menţinută, precizează BBC.

Ministrul saudit al Turismului a declarat că nu crede că atacurile recente asupra industriei petroliere saudite ar avea vreun impact negativ asupra deciziei turiştilor străini de a vizita Arabia Saudită.

„Oraşele nostre sunt printre cele mai sigure oraşe din lume. Nu credem ca acest lucru să aibă vreun impact asupra planurilor noastre. Avem o mulţime de expaţi care trăiesc în Arabia Saudită, care se bucură de ţara noastră. Suntem o ţară sigură”, a mai declarat acesta.

Anunțul vine la doar două săptămâni după atacurile devastatoare asupra infrastructurii petroliere din Arabia Saudită – pentru care este învinovățit Iranul de către autoritățile de la Washington, situație care a destabilizat piețele globale ale energiei.

DETALII DESPRE VIZĂ, AICI.