Arabia Saudită reduce producția de petrol. Ne așteaptă prețuri mai mari la benzină și motorină

Stație peco. Sursa foto: Arhiva EVZ

Arabia Saudită a anunțat că reduce producția cu petrol. Ar putea însemna prețuri mai mari la benzină pentru șoferii din întreaga lume. Mișcarea oferă „un prag de preț, deoarece saudiții se pot juca cu reducerea voluntară cât de mult doresc”, au spus specialiștii.

Arabia Saudită va reduce cantitatea de petrol pe care o trimite economiei globale, făcând un pas unilateral pentru a contracara scăderea prețului țițeiului, după ce două reduceri anterioare ale aprovizionării de către marile țări producătoare din OPEC+ nu au reușit să împingă prețul petrolul mai sus. Reducerea saudită de 1 milion de barili pe zi, care va începe în iulie, vine în momentul în care ceilalți producători OPEC+ au convenit într-o întâlnire la Viena să prelungească reducerile anterioare de producție până anul viitor.

Numind reducerea, „o acadea”, ministrul saudit al Energiei, Abdulaziz bin Salman, a declarat, la o conferință de presă, că „am vrut să înghețăm tortul”. El a spus că reducerea ar putea fi extinsă și că grupul „va face tot ce este necesar pentru a aduce stabilitate pe această piață”.

Noua reducere va duce probabil la creșterea prețurilor benzinei și motorinei pe termen scurt, dar impactul după aceasta va depinde dacă Arabia Saudită va decide să o prelungească, a declarat Jorge Leon, vicepreședinte pentru cercetarea pieței petrolului la Rystad Energy, citat de ABC News.

Prețul benzinei și al motorinei scăzuse, acum va crește

Scăderea prețului petrolului i-a ajutat pe șoferii din lume să-și umple rezervoarele mai ieftin și a oferit consumatorilor din întreaga lume o oarecare ușurare de la inflație. „Benzina nu va deveni mai ieftină”, a spus Leon. „Dacă este ceva sigur, este că va deveni puțin mai scumpă.”

Faptul că saudiții au considerat că este necesară o altă reducere subliniază perspectivele incerte pentru cererea de combustibil în lunile următoare. Există îngrijorări cu privire la slăbiciunea economică a SUA și Europa, în timp ce revenirea Chinei de la restricțiile COVID-19 a fost mai puțin robustă decât s-au sperat mulți.

Arabia Saudită, producătorul dominant în cartelul petrolului OPEC, a fost unul dintre câțiva membri care au convenit asupra unei reduceri surpriză de 1,6 milioane de barili pe zi în aprilie. Cota regatului era de 500.000 barili/zi. Acest lucru a urmat după ce OPEC+ a anunțat în octombrie că va reduce cu 2 milioane de barili pe zi, înfuriindu-l pe președintele american Joe Biden prin amenințarea cu prețurile mai mari la benzină cu o lună înainte de alegerile intermediare.

În total, OPEC+ a scăzut acum producția pe hârtie cu 4,6 milioane de barili pe zi. Dar unele țări nu își pot produce cotele, așa că reducerea reală este de aproximativ 3,5 milioane de barili pe zi, sau peste 3% din oferta globală.

Saudiții au nevoie de bani

Reducerile anterioare au dat un impuls mic prețurilor petrolului. Țițeiul Brent de referință internațional a urcat până la 87 de dolari pe baril, dar a rămas sub 75 de dolari pe baril în ultimele zile. Țițeiul american a scăzut recent sub 70 de dolari.

Acest lucru i-a ajutat pe șoferi să demareze sezonul de călătorie de vară, prețurile la pompă fiind în scădere față de un an în urmă, potrivit clubului auto AAA. Scăderea prețurilor la energie a ajutat și inflația în cele 20 de țări europene care folosesc euro ca să scadă inflația.

Saudiții au nevoie de venituri mari susținute din petrol pentru a finanța proiecte ambițioase de dezvoltare care vizează diversificarea economiei țării. Fondul Monetar Internațional estimează că regatul are nevoie de un preț de 80,90 de dolari pe baril pentru a-și îndeplini angajamentele de cheltuieli preconizate, care includ un proiect planificat de 500 de miliarde de dolari pentru un oraș futurist în deșert, numit Neom.