”Mai întâi să aşteptăm. Situaţia se va stabiliza”, a spus ministrul polonez al Economiei Janusz Piechocinski, vorbind despre creşterea spectaculoasă a francului.
În Polonia, potrivit analiştilor, peste o jumătate de familii poloneze s-au împrumutat “ieftin” înainte de criză, iar scumpirea francului le ameninţă acum supravieţuirea financiară.
Creierul transformării
Pe lângă cele afirmate de către Janusz Piechocinski, fostul guvernator al Băncii Naţionale a Polonirei, Leszek Balcerowicz - creierul transformării Poloniei într-o economie de piaţă a declarat pentru radioul polonez ca ar fi “imoral şi nedrept ca Statul să îi ajute pe cei împrumutaţi în franci, defavorizandu-i astfel pe cei care au decis să nu îşi asume riscuri şi să ia credite în zloţi. “Când riscăm si câstigam, e OK, dar când riscăm şi pierdem, să vină alţii să plătească pentru noi”, a spus Balcerowicz, citat de către Dan Popa pe blogul Hymerion.ro.
Opoziţia de dreapta din politica poloneză - partidul Lege şi Justiţie (PiS) a prezentat o propunere care să-i ajute pe cei îndatoraţi în franci: posibilitatea ca aceştia să îşi ramburseze împrumuturile la cursul de schimb de dinaintea scumpirii recente a chf.
“Prin lipsa de reacţie de care dă dovadă coaliţia de guvernământ, riscă să aducă zeci de mii de polonezi în faliment”, a spus unul din liderii Opoziţiei la un post de televiziune.
Între timp, Jerzy Hausner, fost şef al Trezoreriei Poloniei a spus şi el că e nevoie să se aştepte cel puţin câteva zile pentru a vedea modul în care pieţele răspund la mişcarile francului elveţian.” El a sfătuit menţinerea unui “cap rece” şi a recomandat prudenţa.