Banca Românească dispune în prezent de o limită de creditare disponibilă până la finalul anului 2014 în valoare de aproximativ 190 de milioane de lei pentru programul Prima Casă. Dobânda pentru creditele acordate de Banca Românească în programul Prima Casă este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2,5%.
„Clienții băncii pot contracta, până la sfârșitul lunii decembrie, împrumuturi totale în valoare de aproape 190 de milioane de lei prin programul Prima Casă. Fondurile sunt suficiente pentru actualul nivel al cererii”, declară Dan Grigoriu, Director Divizia Produse și Segmente Retail Banca Românească.
Potrivit reglementărilor în vigoare, pentru achiziția locuințelor finalizate, inclusiv cele construite şi date în exploatare de către Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), valoarea maximă finanțată este de 57.000 de euro (echivalentul în lei), iar pentru creditele de achiziţie a locuinţelor noi, destinate achiziţionării după finalizare, limita maximă este de 66.500 de euro (echivalentul în lei).
Clienții beneficiază de o contribuție redusă (avans de minimum 5% din valoarea împrumutului), lipsa comisioanelor, preaprobare financiară valabilă 90 de zile calendaristice. „Dacă ne referim la profilul celor care accesează programul Prima Casă, vorbim de tineri cu vârsta cuprinsă între 30 și 35 de ani, în general cu studii medii, care optează pentru împrumuturi cu o valoare medie de 155.000 de lei (echivalentul a 35.000 de euro), și pentru o perioadă de rambursare de 30 de ani.
Peste 90% dintre debitorii Băncii Românești din programul Prima Casă au cumpărat apartamente cu două sau cu trei camere”, spune Dan Grigoriu. De la începutul programului guvernamental Prima Casă, în 2009, au fostacordat, până la finalul lunii august 2014, peste 5.200 de credite. Aceasta deține în prezent o cotă de 4,2% din piața creditelor acordate prin programul Prima Casă.