EURONEWS (Italia), 22 octombrie 2021 - Poate că nu este momentul pentru bilanțuri, și nu pentru că suntem superstițioși, ci pentru că coronavirusul este încă printre noi și continuă să distrugă vieți omenești în multe părți ale lumii.
Totuși, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care are și sarcina de a întocmi clasamente și de a prezice amenințările sanitare globale, furnizează cifre alarmante.
Pandemia i-a afectat puternic pe toți operatorii din domeniul sanitar internațional, de la infirmieri până la asistente și medici și pe toți cei care lucrează în spitalele din întreaga lume. O estimare care examinează cele 17 luni cele mai critice ale răspândirii internaționale a virusului COVID-19.
"Un nou document de lucru al OMS estimează că 115.000 de lucrători din domeniul sănătății ar fi murit din cauza COVID-19 între ianuarie 2020 și mai 2021. De aceea, este esențial ca lucrătorii din domeniul sănătății să aibă prioritate pentru vaccinare", avertizează Tedros Adhanom Ghebreyesush, directorul general al OMS. Doi din cinci lucrători din domeniul sănătății sunt vaccinați, spune OMS, dar cu o mare diferență între regiunile sărace și cele bogate.
Carențe între statele sărace și cele bogate
"În Africa, mai puțin de unul din zece lucrători din domeniul sănătății rezultă a fi complet vaccinat. Între timp, în majoritatea țărilor cu venituri ridicate, peste 80% dintre angajații din domeniul sănătății sunt complet vaccinați", concluzionează Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În țările cu venituri ridicate, unde accesul la vaccinuri este garantat, bătălia privește vaccinarea obligatorie. În Austria, lucrătorii din domeniul sănătății au manifestat pentru a sensibiliza cu privire la un posibil nou val, invitând populația să se vaccineze. Între timp, în Grecia, lucrătorii din domeniul sănătății au ieșit în stradă împotriva carenței de personal și a suspendării celor care refuză vaccinul, spunând că obligația reprezintă un atac la adresa libertății lor.
Pandemia a scos la suprafață erorile planificărilor strategice
Pandemia - în care mulți nu au vrut să creadă, chiar și atunci când a devenit perfect evidentă - a scos la iveală, în primul rând, erorile anterioare ale planificării strategice și însuși conceptul de organizare a rețelei sanitare, acest lucru a avut loc în multe țări occidentale, probabil aproape în toate: nimeni nu se confruntase serios cu problema prevenirii, astfel încât "acest tsunami" a lovit dur. Profesioniștii au trebuit să facă față situației de urgență pe baza unor scheme organizaționale existente și profund inadecvate.
Din acest motiv, numeroasele decese, care reprezintă tributul dramatic plătit de personalul sanitar, sunt prețul datorat anilor de reduceri pentru cheltuielile sanitare, scăderea constantă absurdă a personalului, reducerea numărului de paturi și lipsa unor unități de terapie intensivă suficiente.
În Italia, cea mai gravă catastrofă a fost cea din Lombardia, care este cea mai bogată și mai puternică regiune a sistemului sanitar italian, care a demonstrat inadecvare absolută în a face față primului impact al epidemiei. Cronicile anului 2020 o vor aminti întotdeauna.