România se clasează pe primele locuri, între statele membre UE, în ceea ce privește numărul femeilor ce ocupă funcții de conducere.
Astfel, alături de Lituania și Ungaria, procentul înregistrat în România este de 41%, acesta fiind devansat de cele înregistrate în Estonia (42%), Irlanda (43%), Bulgaria și Polonia (44%).
Pe prima treaptă a clasamentului este Letonia (53%), singura țară în care majoritatea managerilor este de gen feminin.
La polul opus se găsesc Germania, Italia și Cipru, unde doar 22% din pozițiile manageriale sunt ocupate de femei.
Datele Eurostat arată că, la nível european, aproape 7,3 milioane de persoane dețin funcții de conducere în companii cu 10 sau mai mulți angajați. Dintre aceștia, 4,7 milioane sunt bărbați (65% din totalul managerilor), iar restul de 2,6 milioane de manageri sunt femei (35%), informează Reprezentanța Comisiei Europene în România.
România, cu o diferență de doar 5% între veniturile totale anuale obținute de femei și de bărbați, are cel mai mic decalaj de remunerație între sexe din UE în ceea ce privește pozițiile de conducere.
Ea este urmată în acest clasament de Slovenia (venituri cu 12,4% mai mari în favoarea bărbaților) și Belgia (unde femeile din pozițiile manageriale câștigă cu 13,6% mai puțin decât omologii lor bărbați).
La cealaltă extremă se află Ungaria și Italia, ambele cu discrepanțe salariale de peste 33% în favoarea bărbaților.
Diferențele salariale din statele membre sunt date de o serie de factori legali, sociali și economici ce depășesc cadrul strict al principiului "la muncă egală, remunerație egală".