Aproape independenta pentru provincia Kosovo

Planul ONU prevede crearea in sudul Serbiei a unei entitati statale cu suveranitate limitata.

Emisarul ONU pentru Kosovo, Martti Ahtisaari, a avut ieri, la Viena, o intalnire cu reprezentanti rusi si occidentali pentru a le prezenta planul propus de Natiunile Unite cu privire la soarta provinciei sarbe Kosovo, relateaza AFP. Reuniunea tarilor „grupului de contact extins”, care include Germania, SUA, Franta, Italia, Marea Britanie, plus UE si NATO, a avut loc cu usile inchise.

Oficiali europeni au declarat pentru AFP ca planul final ar trebui sa tina cont de vointa de independenta a majoritatii albaneze si sa protejeze minoritatea sarba din Kosovo. Planul urmeaza sa fie dat publicitatii abia pe 2 februarie, cand Ahtisaari va prezenta propunerile guvernului de la Belgrad, ostil independentei, si autoritatilor albaneze de la Pristina.

Kosovo va putea stabili relatii la nivel de stat

Potrivit speculatiilor aparute in presa internationala, planul propune o forma de autonomie extinsa, apropiata independentei, care va acorda provinciei Kosovo dreptul de a incheia acorduri internationale si de a se afilia la organizatiile internationale, precum ONU, FMI sau Banca Mondiala.

Planul propune acordarea dreptului la dubla cetatenie pentru locuitorii provinciei si solicita guvernului de la Pristina sa stabileasca relatii bune cu Serbia si statele vecine. Kosovo va prelua intreaga infrastructura economica, dar si datoriile provinciei, care apartineau in trecut fostei Iugoslavii, apoi Serbiei.

In schimb, minoritatea sarba, care se ridica la circa 100.000 de locuitori, va avea dreptul la autoguvernare si la legaturi directe cu Belgradul, care o va si putea finanta. Totodata, in jurul celor mai cunoscute lacasuri ortodoxe ale sarbilor vor fi instituite zone de protectie. Rusia, nemultumita de statutul final al provinciei

Potrivit unei surse diplomatice citate de Reuters, in prima versiune a planului nu apare termenul de „independenta” pentru a evita o reactie virulenta a Serbiei si a aliatului sau traditional, Rusia. Moscova a amenintat ca va uza de dreptul sau de veto in Consiliul de Securitate, refuzand sa accepte o solutie care va fi impotriva intereselor Serbiei, tara care si-a exprimat deja clar opozitia fata de o eventuala pierdere a suveranitatii asupra provinciei Kosovo.

De altfel, reprezentantii Rusiei si-au declarat inca de ieri scepticismul fata de planul prezentat de emisarul ONU. Rusia a solicitat o amanare a oricarei decizii privind Kosovo pana cand Serbia isi va fi format noul guvern, dupa alegerile de saptamana trecuta. Premierul provinciei Kosovo, Agim Ceku, a respins insa perspectiva unei amanari a planului ONU.

Pe de alta parte, diplomati citati de BBC spun ca Serbia va fi pusa in situatia de a lua act de desprinderea provinciei Kosovo. In ciuda faptului ca nu va fi separata de Serbia din punct de vedere fizic, Kosovo va avea o forma statala foarte apropiata de independenta. Provincia Kosovo are o populatie de doua milioane de locuitori, din care 90% este reprezentata de minoritatea albaneza.

Ea este administrata de ONU din 1999, dupa declansarea raidurilor aeriene ale NATO menite sa puna capat represiunii fortelor sarbe impotriva populatiei albaneze. NATO, care are in prezent 16.000 de soldati de mentinere a pacii pe teritoriul provinciei, a anuntat ca s-a mobilizat pentru eventuale tensiuni interetnice in urma planului propus de ONU.