În cadrul unui proiect dezvoltat din fonduri europene, aproape 50 de antreprenori au creat peste 100 de locuri de muncă.
În cadrul proiectului „IDEAL - investim inteligent pentru dezvoltare economică, antreprenorială şi locuri de muncă”, implementat de Fundaţia Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România – CEED România, în parteneriat cu IPA S.A. – Societate comercială pentru cercetare, proiectare și producție de echipamente și instalații de automatizare, 47 de întreprinzători au beneficiat de subvenţii de până la 25.000 de euro pentru înfiinţarea propriei afaceri, suma totală a ajutorului de minimis acordat ridicându-se la 5.096.437 lei.
Proiectul, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritară 3 “Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”, domeniul major de intervenţie 3.1 “Promovarea culturii antreprenoriale”, în cadrul cererii de propuneri de proiecte „România Start-up”, s-a derulat în perioada 9 februarie – 8 decembrie 2015, în regiunile Bucureşti-Ilfov şi Sud-Vest Oltenia şi s-a adresat unui număr de 457 de beneficiari.
Participanţii la proiect au urmat cursuri gratuite de perfecţionare a competenţelor antreprenoriale, au primit consultanţă de business şi au aplicat la concursurile de idei şi planuri de afaceri în vederea obţinerii ajutorului de minimis în valoare de până la 25.000 de euro. Astfel, din cele 295 de idei de afaceri înscrise în competiţie, 247 au fost admise. Ulterior, pe baza planurilor de afaceri depuse - în număr de 137, 84 au fost acceptate, iar cele mai bune 47 au primit finanţare.
Ca urmare a implementării proiectului IDEAL, au fost înfiinţate firme noi, câte 2 în judeţele Gorj şi Mehedinţi, câte 3 în Olt şi Vâlcea, 5 în Dolj, 7 în Ilfov şi 25 în Municipiul Bucureşti. Aceste firme, a căror activitat este circumscrisă domeniilor Turism şi ecoturism, Textile şi pielărie, Lemn şi mobilă, Industrii creative, Tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, Sănătate şi produse farmaceutice, au creat deja peste 100 locuri de muncă noi.
“În România, cultura antreprenoriatului este încă în formare şi nu beneficiază de o tradiţie solidă, aşa cum se întâmplă în ţările din vestul Europei - spre exemplu, sau în Statele Unite. Este important însă că avem foarte multe persoane interesate să deţină şi să gestioneze afaceri proprii. Mulţi dintre români sunt atraşi de independenţa pe care ţi-o oferă propriul business, dar trebuie să înţeleagă foarte bine şi responsabilităţile care decurg de aici. Noi am considerat că, pentru a-şi creşte şansele de reuşită, aceşti oameni cu înclinaţii antreprenoriale au nevoie de îndrumare, de consolidarea cunoştinţelor de afaceri şi – foarte important, de finanţare. Acesta a fost rolul implementării proiectului IDEAL.” – a declarat Cristina Mănescu, manager de proiect şi Director Executiv CEED România.