Aproape 3 trilioane de dolari "evaporaţi" de criza financiară

Sistemul financiar mondial a înregistrat pierderi de 2800 de miliarde de dolari, pe fondul crizei creditelor, anunţă ultimul Raport de Stabilitate Financiară al Băncii Angliei, făcut public astăzi.

Finanţele occidentale (Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi "Zona Euro") au pierdut până în prezent o sumă dublă faţă de estimările făcute în precedentul raport din aprilie 2008. Peste jumătate din cele 2800 de miliarde avansate de specialiştii Băncii Angliei stau în dreptul Statelor Unite, finanţele americane pierzând, din ianuarie 2007, aproape 1600 de miliarde de dolari. 

Măsuri pe termen lung Raportul de Stabilitate Financiară, emis de două ori pe an, descrie actuala criză economică ca fiind "cel mai important episod de instabilitate care afectează sistemul bancar de la Primul Război Mondial încoace". Deşi riscurile ce "pândesc" finanţele globale nu şi-au dovedit întreaga forţă distructivă, Banca Angliei avertizează asupra erorii de a a gestiona doar efectele pe termen scurt ale crizei.

Băncile trebuie salvate prin intervenţii guvernamentale ferme şi rapide, dar acesta este doar primul pas într-un proces care va obliga finanţiştii globali să-şi recalculeze strategiile şi să reformeze din rădăcini metodele de creditare. Ţinta finală trebuie să fie, în opinia specialiştilor de la Banca Angliei, restaurarea încrederii în sistemul bancar.

Contribuabilii "decontează" pierderile

Conform BBC, criza financiară actuală a "umflat" factura pe care trebuie să o achite plătitorii de taxe ale ţărilor afectate cu peste 5000 de miliarde de dolari. Nu mai departe de săptămâna trecută, guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King anunţa că "puţină plictiseală n-ar strica industriei bancare". Statele occidentale par decise nu doar să-şi salveze băncile, ci mai ales să le oblige să-şi retraseze parametrii de creditare şi lichiditate.