Cum s-a prăbuşit leul după suspendare

Cursul oficial euro-leu a cunoscut cea mai mare depreciere de după perioada de volatilitate extremă din toamna anului 2008. Euro a scăzut cu 5,6 bani faţă de cotaţia anunţată vineri de Banca Naţională, exclusiv pe seama anunţării rezultatelor referendumului de duminică. Victor Ponta spunea săptămâna trecută că leul se va stabiliza după ce Traian Băsescu va fi îndepărtat prin referendum. S-a întâmplat altfel: leul s-a întărit după eşecul referendumului.

Acum mai puţin de o săptămână, premierul Victor Ponta se declara "foarte convins" că, după votul din 29 iulie, "când criza politică într-un fel sau altul se închide prin votul populaţiei, şi după ce în săptămâna imediat următoare în România va fi prezentă delegaţia Comisiei Europene, FMI şi Băncii Mondiale, iar rezultatele noastre, rezultate economice, angajamentele de reforme structurale vor fi certificate de către cele trei instituţii internaţionale, deci având, pe de o parte criza închisă, criza politică, pe de altă parte, această concluzie a partenerilor noştri internaţionali, situaţia se va normaliza şi chiar leul se va întări într-o anumită măsură". Premierul se aştepta însă la un alt rezultat al referendumului. Iată că invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, fapt ce presupune revenirea acestuia la Cotroceni a dat o puternică gură de oxigen monedei naţionale. Victor Ponta s-a delimitat de orice responsabilitate legată de deprecierea masivă pe care a suportat-o leul în ultimele săptămâni. "Sunt doar de 11 săptămâni în funcţie, deci nu pot fi acuzat de criza financiară din România", le-a spus Ponta ziariştilor de la "Der Spiegel". Revenire spectaculoasă a leului Cursul oficial a fost stabilit ieri la 4,5558 lei pentru un euro, după ce în urmă cu doar patru şedinţe atinsese un maxim istoric de 4,6397 lei.

Leul a avut o revenire spectaculoasă în faţa monedei unice europene încă de ieri dimineaţă, apreciindu-se cu peste trei bani imediat după anunţarea primelor rezultate parţiale ale referendumului pentru demiterea preşedintelui.

Cum s-a mişcat cursul pe interbancar

Moneda naţională recuperase deja ceva mai mult de un ban la începutul zilei, comparativ cu cotaţia oficială de vineri. De la 4,6118 lei, un euro ajunsese să se tranzacţioneze pe piaţa interbancară la 4,6 lei.

După ora 10 însă, cotaţia euro a scăzut abrupt, până la un minim de 4,5625 lei. Ulterior, cursul s-a mai apreciat, urcând peste 4,57 lei pentru un euro, dar păstrând un avans considerabil al leului faţă de ziua de vineri.

Celelalte valute din regiune au avut un trend de scădere, atât zlotul polonez cât şi forintul maghiar depreciindu-se faţă de euro. La fel s-a întâmplat şi cu coroana cehă, de departe cea mai stabilă monedă din regiune.

Moneda românească s-a apreciat ieri şi faţă de dolarul american, de la 3,7575 până la 3,7086 lei pentru un dolar. Comparativ cu francul elveţian, leul a câştigat de asemenea aproape cinci bani, ajungând la 3,7930. Cine va finanţa gaura din buget? Deşi cursul valutar a derapat masiv pe perioada suspendării preşedintelui, nu s-au manifestat şi celelalte semne ale panicii de piaţă: creşterea dobânzilor la titlurile de sat şi a cotaţiei de risc (CDS). Marea problemă cu aceşti indicatori va apărea abia spre sfârşitul anului, când România va începe să plătească împrumuturile luate de la FMI şi Comisia Europeană. Cu fiecare tranşă returnată, statul trebuie să găsească echivalentul pe piaţa liberă, o misiune dificilă chiar şi pentru state mai credibile, de exemplu Spania sau Italia. Misiunea este îngreunată şi de faptul că bugetul de anul viitor este proiectat cu scăderi substanţiale de taxe şi creşteri de cheltuieli pe măsură, care dacă s-ar materializa ar duce la un deficit bugetar cu două cifre. Singura ieşire previzibilă din această situaţie este un nou acord cu FMI.