Un oraş chinezesc "de la capătul lumii" avea, până de curând, 22 de magazine Apple. În tot acest timp, Steve Jobs ştia că nu a deschis nimic la Kunming, oraş cu şase milioane de suflete din sud-vestul Chinei.
Misterul a fost dezlegat recent, după dezvăluirile unui blogger american care locuieşte în oraş: toate cele 22 de magazine erau false. Şi, culmea, conceptul de Apple Store a fost atât de bine copiat încât chiar şi angajaţii credeau că lucrează pentru Apple.
Bloggerul locuieşte de vreo doi ani în oraşul Kunming şi observă cum totul se schimbă cu o viteză uluitoare, chiar şi în oraşul său, pentru a nu mai pomeni de Beijing sau Shanghai. Mai în glumă, mai în serios, se gândea că, după concediu, nu va mai fi în stare să recunoască zona în care locuieşte, să nu mai găsească drumul spre bloc.
Nu i s-a întâmplat asta, dar, în cele câteva luni cât a fost plecat, câteva clădiri au apărut pe locuri în care nici temeliile nu fuseseră turnate. Cu ocazia unei plimbări de zece minute prin centrul oraşului, a trecut pe lângă trei cafenele Starbucks, iar sigla H&M atârnă pe un bloc care se vede din apartamentul său. Înainte de deschiderea aceasta bruscă a Chinei, în Kunming nu erau decât McDonald's şi KFC. Însă nu i-a venit să creadă când a descoperit nu unul, ci trei magazine Apple în oraşul său. Se pare că nu iese prea mult, deoarece în Kunming existau 22 de magazine Apple. Însă semnul de la intrare i-a atras atenţia bloggerului. Sub sigla cu mărul muşcat stătea scris "Apple Store", un lucru necaracteristic magazinelor Apple.
Însă asta nu a ridicat prea multe bănuieli, mai ales că magazinul semăna leit conceptului de Apple Store. Chiar şi angajaţii purtau tricouri albastre cu sigla Apple. Produsele, despre care nu se ştie încă dacă sunt produse originale Apple sau contrafăcute, erau aşezate întocmai ca într-un Apple Store.
Un prieten a observat însă că scara care duce la etajul magazinului fusese executată cam prost, iar zidurile clădirii fuseseră prost zugrăvite. Atunci, bloggerul şi prietenul său au pus un pariu: primul a pariat că este un adevărat Apple Store, al doilea - dimpotrivă.
Aşa că au intrat pe site-ul Apple, să verifice. Surpriză sau nu, în Kunming Apple nu avea niciun magazin deschis. Mai mult, Apple abia ce intrase pe piaţa chineză, cu câteva magazine deschise recent în Beijing şi Shanghai.
După cinci zile, cei doi s-au întors în magazin. De această dată, s-au uitat după diferenţe. Una era clară: sigla pe care, pe lângă măr, scria şi Apple Store. Dar mai erau: angajaţii din adevăratele magazine Apple au numele scris pe legitimaţie. Cei de la magazinul din Kunming nu aveau, scria doar "Staff". Înainte de angajare, adevăraţii angajaţi ai magazinelor Apple sunt temeinic instruiţi. După ce le-au testat cunoştinţele celor care vindeau în magazinul-problemă, americanii şi-au dat seama că chinezii nu prea ştiau totul despre aceste produse.
Aşa a rezultat un articol, "Are you listening, Steve Jobs" (Auzi, Steve Jobs?), găzduit pe un blog relativ banal pe platforma wordpress, la adresa birdabroad.wordpress.com. La câteva zile după publicarea articolului, circa un milion de oameni citiseră acel post. Aproximativ 1.000 de oameni postaeră şi comentarii. 329 de bloguri preluaseră informaţia şi dăduseră link spre acest blog. Şi informaţi a ajuns cu siguranţă şi la urechile şefului Apple, legendarul Steve Jobs.
Agenţiile Reuters, AP, AFP au scris despre caz, pentru ca o ştire de pe BBC să anunţe ieri că "22 de magazine false, care copiau conceptul de Apple Store, au fost închise la Kunming".
Iată cum arăta magazinul Apple din Kunming
<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/HCKtdbSCadA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> CITIȚI ȘI:
- Varianta chinezească a iPod "jupoaie" Apple
- Vânzări și profit record pentru compania lui Steve Jobs. Chinezii au îmbogățit Apple