O instanţă din Statele Unite a hotărât să oblige gigantul Apple la plata sumei de 234 milioane de dolari către o filală a Universităţii din Wisconsin, drept daune pentru că a utilizat fără permisiune o tehnologie pentru cipuri incluse în multe dintre cele mai populare produse ale companiei.
Instanţa hotărâse anterior că Apple a implementat, fără a avea acest drept, tehnologia patentată de Universitatea Wisconsin- Madison în iPhone, iPad şi iPod-urile lansate de Apple în anii 2013 şi 2014 pe piaţă, ele generând vânzări de zeci de miliarde de dolari, scrie iDevice.ro. Daunele sunt, în acest caz, modeste, mai ales că Universitatea solicitase aproape 900 de milioane de euro. Brevetul de invenţie proteja tehnologiile utilizate în chip-urile A7, A8, A8X (folosite de Apple pentru iPhone, iPad şi iPod lansate din 2013 şi 2014) şi probabil cele A9 lansate în 2015.
Suma stabilită de către judecător în baza deciziei juriului este mult mai mică decât pretenţiile iniţiale deoarece s-a stabilit că Apple nu ar fi încălcat cu bună ştiinţă brevetul de invenţie, aşa că a primit o pedeapsa mai mică, deşi în final ar putea plăti mult mai puţin. În primele şase luni ale anului 2015 profitul net zilnic al Apple a fost de 135 milioane de dolari, deci suma acordată drept despăgubiri reprezintă profitul net pentru 42 de ore, aşa că dacă în final suma va rămâne aceeaşi, Apple va avea foarte puţin de pierut din cauza neglijenţei sale. Apple va face apel împotriva acestei decizii, însă universitatea din Wisconsin a iniţiat un nou proces pentru încălcarea aceluiaşi brevet în chip-urile A9 şi A9X din iPhone 6S, iPhone 6S Plus şi iPad Pro, aşa că în final suma acordată drept daune ar putea creşte.