Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a venit astăzi cu lămuriri în legătură cu situaţia existentă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. El a declarat, la Alba Iulia, că au mai rămas în funcţie 15 directori ai agenţiilor judeţene care nu şi-au dat demisia şi că nu prea are ce să le facă, decât să încerce să îi penalizeze. Restul au căzut în "capcană".
Ilie Sârbu a precizat că nu a emis nici un act administrativ şi că a dorit doar să transmită un mesaj şi să introducă "adrenalină în sistem". "Eu am generat această discuţie, deoarece nu au respectat termenul de 15 martie ca să înceapă plăţile. Mi-au cerut încă o amânare de două-trei zile şi după aceea au venit să îmi ceară o amânare până în luna mai. Vă daţi seama că atunci nici eu nu am mai avut control asupra situaţiei şi am spus: de azi toţi vă prezentaţi demisia. Sunt 15 cazuri în care nu şi-au prezentat demisia şi nu am eu ce să fac. N-am demis pe anumite criterii şi pe baza unor comisii de disciplină aşa cum prevedea relaţia contractuală cu ei", a declarat ministrul. Ilie Sârbu a mai spus că acţiunea nu a fost un abuz, a fost doar o "capcană".
"Cei care nu au demisionat au rămas directori, căci eu nu am acţionat. A fost o capcană în care au căzut cei de la PNL, dacă aţi văzut, ei cereau comisie de anchetă în Parlament. Eu nu am emis nici un act administrativ, dar aşa se întâmplă la noi. Prima dată se acuză că s-a făcut abuz. Nu s-a făcut nici un abuz. Eu am dat un mesaj să zgudui puţin sistemul (....) Pentru cei care au rămas directori sunt proceduri pe care trebuie să le facă, în mod normal, şefii lor ierahici: sa constate că nu şi-au făcut datoria să îi ducă în comisia de disciplină.... Cu funcţionarii publici e mai complicat, poate să dureze o lună, două", a spus ministerul Agriculturii.
Sancţiuni
El a arătat că pe cei care au rămas în funcţii nu îi aşteaptă zile prea uşoare. "Îi vom duce în comisia de disciplină, ba mai mult o să-i pun să şi plătească. La asta mă gândesc, de fapt, foarte serios. Toţi să plătească aceste penalizări de 82 de milioane de euro fiindcă ei se fac vinovaţi de acest prejudiciu. Ei trebuiau să îşi achite, să-şi execute sarcinile de serviciu conform fişei de atribuţii, nu doar să încaseze salarii de 10.000 de lei pe lună sau de 20.000, să aibă maşini la dispoziţie, telefoane şi celalalte avantaje fără să se ocupe de ceea ce trebuiau să facă ei: plăţile să fie efectuate la timp", a precizat Ilie Sârbu.