Asociația Participanților în Fondurile de Pensii a luat atitudine față de scandalul cu acuzații penale de la BRD Pensii. APFP vrea să afle și modul în care ASF va controla ceilalți administratori
Într-un comunicat de presă citat de Agerpres, APFP a menționat că „Asociația Participanților în Fondurile de Pensii a luat la cunoștință cu profundă îngrijorare de recentele informații din presă privind presupuse fapte penale săvârșite de persoane din conducerea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA (denumită în continuare ‘BRD Pensii’)”.
Investigație la BRD Pensii
În ultimele zile, a circulat ideea că există o activitate de investigație a organelor de cercetare penală, referitoare la fapte de delapidare. Ancheta este organizată în jurul activelor BRD Pensii.
În același comunicat, APFP a mai precizat că „Informațiile disponibile până în prezent nu sunt 100% clare, astfel că încă persistă întrebarea dacă nu cumva faptele de delapidare investigate nu privesc și activele fondului de pensii Pilon 2 administrat de BRD Pensii (sau, cu alte cuvinte, banii viitorilor pensionari)”.
Acțiuni aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară
În luna mai, au existat o serie de sancțiuni aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) unor membrii ai conducerii BRD Pensii. Sancțiunile au fost pentru nereguli-financiar contabile.
Asociația Participanților la Fondurile de Pensii sunt de părere că o astfel de situație poate afecta categoric încrederea în sistemul de pensii administrate privat, Pilonul 2. Efectele vor fi asupra drepturilor viitorilor pensionari.
Agerpres a informat că un astfel de tip de acțiune trebuie să fie rapidă și consistentă pentru prevenirea altor fapte similare la nivelul celorlalți administratori de fonduri de pensii din Pilonul 2.
Ce spun reprezentanții APFP
Ceea ce trebuie investigat din punctul de vedere al Consiliului Director al APFP, sunt următoarele aspecte:
- mărimea sumelor delapidate
- organizarea mecanismului de delapidare
- durata multianuală a acestei delapidări
- faptul că aceasta nu a fost depistată prin controalele de final de exercițiu financiar sau periodice, nici de către auditorii independenți, nici de către ASF
Mai mult decât atât, APFP vrea să știe modul în care ASF o să dispună măsuri de control și combatere a situațiilor similare la toți ceilalți administratori de fond. Asociația are, totodată, speranța că sunt în prezența unui caz izolat, nu a unei practici răspândite.
Solidaritatea față de viitorii pensionari
APFP a mai menționat că se poziționează solidară față de persoanele pe care le reprezintă. De asemenea, a promis că va căuta prin toate mijloacele disponibile să creeze un forum de dialog transparent, prin care să promoveze bunele practici și mecanisme de verificare și control prin care astfel de cazuri să nu se repete.
ASF a a sancționat, în mai, conducerea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private cu amenzi în valoare totală de 277.100 lei. Amenzile au fost făcute în urma unui control permanent efectuat la societate.