Apetitul exagerat are cauze genetice

Când vine vorba despre prăjituri şi dulciuri, în general, mulţi copii nu se pot abţine să mânânce până la refuz.

Un experiment efectuat de către un grup de cercetători britanici asupra unui număr de 131 de subiecţi, cu vârste de 4 şi 5 ani, a arătat că acei copii care au mâncat mai multe prăjituri, deşi doar ce luaseră masa, au prezentat variaţii ale genei FTO. Aceasta este responsabilă de masa corporală a fiecărui individ.

"Cercetarea indică faptul că anumiţi copii sunt mult mai receptivi la semnalele emise de organismul lor, simţind nevoia să mănânce până îşi simt stomacul plin", a precizat Jane Wardle, de la Colegiul Universitar din Londra, conducătoarea studiului.

Astfel, se impune o bună cunoaştere a funcţionării  genei FTO, în vederea minimalizării efectelor secundare negative, şi anume a obezităţii.

De asemenea, cercetătorii au încercat să stabilească o legătură între gena FTO şi voinţa copiilor de a face exerciţii fizice. Însă, rezultatele au arătat că nu există niciun fel de relaţie între cele două.

"Copiii care prezintă risc de obezitate pot fi ajutaţi în primul rând de către părinţi prin eliminarea din casă a oricăror tentaţii", se precizează în concluziile studiului.

Obezitatea, care creşte riscul declanşării diabetului de tip II şi a bolilor cardiace, a devenit o problemă majoră a întregii omeniri, mai ales din cauza faptului că oamenii aleg să ducă o viaţă din ce în ce mai sedentară.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 400 de milioane de persoane din întreaga lume sunt obeze.

Sursa:Reuters