Apele Române, în alertă. Seacă Lacul Techirghiol? Se caută soluții

Seceta prelungită și temperaturile ridicate, care au dus la dispariția mai multor întinderi de apă din Dobrogea, pun în pericol și lacul Techirghiol, cunoscut în întreaga lume datorită proprietăților terapeutice ale vestitului nămol sapropelic, nivelul apei scăzând cu aproape 1,5 metri, potrivit Apelor Române Dobrogea Litoral.

Scăderea alarmantă a nivelului apei din Lacul Techirghiol a fost semnalată, la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), de către reprezentanții primăriei orașului Techirghiol. În același timp, conducerea Sanatoriului Balnear Techirghiol a contactat Academia România în speranța că și savanții români vor putea găsi soluții pentru salvarea lacului renumit pentru nămolul sapropelic, „aurul negru”, a cărei exploatare, pentru tratament, este deja afectată.

Specialiștii Apelor Române Dobrogea Litoral au fost în zonă iar în urma investigațiilor de profil au întocmit un raport în care au stabilit că schimbările climatice din ultimii ani au afectat spațiul hidrografic Dobrogea-Litoral, iar în privința lacului Techirghiol s-a ajuns, în prezent, la scăderea nivelului lacului cu mai bine de un metru.

Cauzele care au dus la acest rezultat sunt legate în special de lipsa precipitațiilor din ultimii ani, dar și de temperaturile ridicate din anii anteriori, dar și din acest an care au accentuat procesul de evaporație pe lac. Pe tot parcursul anului 2019 s-a înregistrat o cantitate totală a precipitațiilor de 337,7 mm, iar pentru perioada ianuarie-august 2020, o cantitate de 246 mm.

Un alt factor importat, care a influențat scăderea nivelului de apă din lac, este legat de sistemul de irigații din zonă care în momentul de față este dezafectat și care aducea un aport semnificativ de apă prin scurgerea directă în Lacul Techirghiol, pentru că terenurile agricole din zonă sunt la un nivel mai înalt comparativ cu nivelul luciului de apă.

Cel mai scăzut nivel al lacului din ultimii 50 de ani

Potrivit Apelor Române Dobrogea Litoral, nivelul apei din lacul Techirghiol este, la ora actuală,  asemănător cu nivelul lacului înainte de punerea în funcțiune a sistemelor de irigații în jurul anilor ’70- ’80. Directorul Administraţia Bazinală de Apă Dobrgea-Litoral, Bogdan Bola, spune că specialiștii instituției monitorizează „calitatea apei lacului Techirghiol pentru ca aceasta să nu fie influențată în mod negativ prin aport de apă dulce sau într-un alt mod”.

Important este ca proprietățile terapeutice (regimul hidrologic și de salinitate) pe care le deține lacul Techirghiol să fie menținute. Din punct de vedere al salinității în intervalul 2007-2020 se constată o tendință de creștere a salinității, 61,07 gr/l în 2008, respectiv 89,63 gr/l în 2020. Bogdan Bola consideră că acest fenomenul de scădere este unul normal, iar nivelul scăzut  înseamnă o salinitate mai mare a lacului ceea ce înseamnă un efect benefic.

„Și în acest caz, al Lacului Techirghiol, tragem un semnal de alarmă și anunțăm din nou autoritățile centrale în ceea ce privește secarea lacurilor din zona Dobrogei pentru că cel mai probabil acest fenomen se va accentua în anii următori”,a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), Bogdan Bola.

Managerul Sanatoriului Balnear Techirghiol, Roxana Almășan, spune, la rândul ei, că situația lacului este alarmantă. Ea consideră că nu doar seceta este motivul scăderii nivelului apei lacului. Ea luat, de altfel, legătura cu Academia Română pentru găsirea unei soluții pentru salvarea lacului. În proiect vor fi implicate mai multe institute de cercetări. Din cauza nivelului scăzut, exploatarea nămolulului este afectată. Colectarea zilnică a nămolului din lac este îngreunată. Nava care îl transportă din larg este prea grea, nu mai poate ajunge la mal, sanatoriul urmând să achiziționeze o ambarcațiune mai ușoară.

Istoricul menținerii calităților terapeutice

Începând cu perioada anilor 1970 s-a constatat o creștere continuă a nivelului apei în lacul Techirghiol, urmată de o scădere a salinității lacului și ca urmare a avut loc o deteriorare a mediului și condițiilor favorabile dezvoltării unei flore și faune specifice nămolului sapropelic, cu calitățile terapeutice recunoscute, arată ABADL.

Pentru stoparea degradării și remedierea caracteristicilor terapeutice actuale ale lacului Techirghiol s-au proiectat și executat, în mai multe etape, lucrări și amenajări, care să intercepteze și evacueze în afara perimetrului lacului, cât mai mult din afluxul de apă dulce de suprafață și din subteran.

Aceste lucrări au fost efectuate în trei etape, prima etapă a avut loc în perioada anilor 1977-1979, iar a doua în perioada 1980-1983. Aceste ape dulci sunt interceptate de către construcții hidrotehnice și de drenare de coastă și apoi sunt evacuate în afara lacului Techirghiol. Etapa a treia a început în anul 1987, fiind executate diverse lucrări, respectiv baraj în coada lacului Techirghiol (barajul mare), canal de coastă pe malul sudic al lacului Techirghiol.

 

(Sursa Foto-ABADL)