Apartamente vândute în „blocul-fantomă“

98 de persoane au reclamat că au fost păgubite de un dezvoltator imobiliar şi cer banii pentru apartamentele la care au plătit avans.

Una dintre cele mai mari ţepe imobiliare din România se află în instrumentarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Până în prezent, au fost identificate 98 de persoane din Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Baia-Mare, care au plătit avansuri pentru cumpărarea de apartamente, firmei Europlan din Timişoara.

Procurorii spun că prejudiciul depăşeşte un milion de euro şi că în dosar sunt cercetaţi pentru înşelăciune şi fals sub semnătură privată patronul firmei Europlan, Marius Sebastian Leontiuc, directoarea agenţiei imobiliare Cristal din Cluj-Napoca, Nicoleta Bârlă şi o angajată a respectivei agenţii imobiliare, Mariana Chifor.

Bani aruncaţi în vânt

Procurorul de caz, Ioan Irimie, a precizat că o mare parte dintre persoanele care au plătit avansuri firmei Europlan au fost deja audiate despre modul cum au fost înşelate. Potrivit acestuia, persoanele păgubite pot să se adreseze Parchetului pentru a-şi recupera banii.

Cei în cauză au plătit avansuri în perioada 2004- 2007, pentru apartamente într-un bloc de zece etaje, care ar fi urmat să fie construit în vecinătatea Grădinii Botanice din Cluj-Napoca, pe strada Pasteur, numărul 10. Aceasta s-a întâmplat deşi Direcţia de Urbanism a respins solicitarea Europlan de primire a unei autorizaţii de construire pe motiv că documentele nu respectă normele de urbanism.

Modalitatea prin care oamenii erau înşelaţi era simplă. Se publica un anunţ într-un săptămânal de mică publicitate, după care doritorii intrau în contact cu Agenţia Imobiliară Cristal. După plata avansului de 30 la sută din valoarea apartamentului, între cumpărător şi firma Europlan se încheia un antecontract de vânzare-cumpărare.

Prin acest document, firma se obligă ca, în cazul în care apartamentul nu este finalizat până la data convenită, să pună la dispoziţie alte apartamente în alt bloc care va fi construit la adresa Pasteur 14. Acest teren este deţinut de un medic stomatolog, Mihai Potra, care este arestat din 2007, tot pentru înşelarea unor clujeni care doreau să-şi cumpere apartamente.

PĂGUBITĂ

Contracte doar pe hârtie

Una dintre persoanele care a căzut în capcană a fost Magdalena Arieşan, din Turda. Aceasta a plătit un avans de 8.400 de euro personal lui Sebastian Leontiuc. „În contractul încheiat se arată clar că locuinţa se predă la data de 1 martie 2007 şi că, dacă apartamentul nu va fi predat la timp, societatea va plăti o penalizare de 0,05 la sută din preţul locuinţei. Nici până azi nu s-a întâmplat ceva. Am cerut banii înapoi şi nu am primit nimic“, a spus Arieşan. Firma din Timişoara a dat un comunicat în care precizează că toţi clienţii au fost informaţi de faptul că nu există autorizaţie de construire pentru imobilul în discuţie. Reprezentanta agenţiei Cristal, Nicoleta Bârlă, a precizat că agenţia nu are obligaţia să se ocupa de obţinerea autorizaţiei de construcţie şi singura implicare în această poveste a fost doar tranzacţionarea apartamentelor.