Inspecţia Muncii a amendat şi a închis, miercuri, un şantier din sectorul 1. Acesta, însă, funcţionează nestingherit ca să dea gata la termen un complex de locuinţe.
Praful, zgomotul aparatelor de sudură, strigătele muncitorilor şi huruitul motoarelor de pe betoniere au arătat, ieri, că amenzile date de Inspecţia Muncii nu fac nici cât un şurub ruginit pe şantierele mari din Bucureşti. Inspecţia Muncii a dat miercuri dispoziţie de sistare totală a activităţii pe şantierul Cortina Residence din sectorul 1, dar muncitorii de acolo, aduşi sub antrepriză de firma cu patronat italian Brixia Construct SRL, n-au avut dispoziţia necesară să renunţe la muncă. 62 dintre ei lucrează la negru.
Toţi îşi riscă viaţa din cauza condiţiilor nesigure în care îşi desfăşoară activitatea. Conform statisticilor Ministerului Muncii, numai anul trecut s-au înregistrat 4.398 de accidente de muncă, din care 344 mortale. Cei mai mulţi dintre cei accidentaţi lucrau în construcţii.
„Vedeţi bine că se lucrează“
În zona de nord a Bucureştiului, Pipera-Tunari, antreprenorii complexului Cortina Residence au dat bice, fără să ţină seama de „nişte fleacuri“ legale, astfel încât apartamentele de pe strada Horia Măcelariu, nr. 83, să fie gata la timp, adică la mijlocul lui 2009.
Aşa că, ieri, a doua zi după controlul fulger făcut de inspectorii de la Protecţia Muncii, de Jandarmeria Română şi Oficiul Român pentru Imigrări - la sesizarea lui Dan Bucur, comisar-şef în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române -, aparatele de sudură, materialele de construcţie şi mâna de lucru erau în funcţiune pe şantierul din spatele Hotelului Phoenicia.
Amenzile usturătoare, de 101.900 de lei, par să nu fi însemnat mare lucru pentru firma Brixia Construct SRL din Iaşi, antreprenorul proiectului Cortina Residence. „Domnu’ Nicu“, inginer şi şef de şantier, ni s-a arătat reticent, pe motiv că „iar vreţi să ne faceţi probleme!?“. „Vedeţi bine că se lucrează. A fost ieri inspecţie, dar era ceva pe protecţia muncii. Nu aveau de ce să ne oprească din lucru“, a spus, mai mult printre dinţi, bărbatul.
Următorul pas - sesizarea Parchetului General
Paznicul Nicolae Păun s-a arătat mai vorbăreţ, spunând că nu s-au oprit din lucru niciun moment şi că munca se desfăşoară în acelaşi regim ca şi până acum. „Da’ io nu ştiu de vreo inspecţie, că am fost liber ieri (miercuri - n.r.)“, a spus paznicul. S-a răzgândit un minut mai târziu, divulgând, complice, că „a fost inspecţie, da’ ne-au găsit în regulă. Deci lucrăm fără probleme“, a recunoscut Păun.
Şeful departamentului de Protecţia Muncii, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, Stan Danciu, şi-a trimis din nou inspectorii pe teren, ieri după-amiază. „Trebuie să mai facă un control pentru o notă de constatare asupra lucrărilor care se efectuează astăzi (ieri - n.r.). Doi inspectori de-ai noştri sunt acum acolo, şi voi citi nota mâine-dimineaţă (astăzi - n.r.)“, a spus Danciu. „Trebuie să facă balustrade, drumuri de acces şi să se asigure că muncitorii nu cad în gol“, face Danciu o listă a lucră rilor de remediere a deficienţelor constatate pe şantierul Cortina Residence.
El a adăugat că dacă se constată că pe şantier se execută alte lucrări în afara celor enumerate de el, se vor aplica din nou amenzi. „Şi dacă turnau betoane, ajung la Parchet“, exagerează, pentru a se face înţeles, Danciu.
INVESTIŢIE IMOBILIARĂ
2.000 de euro metrul pătrat
Cortina Residence ocupă un teren de 7.536 de metri pătraţi, în zona Pipera-Tunari, în apropierea Hotelului Phoenicia. Dezvoltatorul proiectului, Cefin Real Estate, a programat o investiţie de 37 de milioane de euro. Ansamblul va cuprinde 271 de apartamente de lux, cu o suprafaţă construită de 33.000 de metri pătraţi şi o parcare subterană de 20.000 de metri pătraţi. Construcţiile au ca termen de finalizare luna iulie 2009. Apartamentele din Cortina Residence se vând cu 2.000 de euro/metru pătrat. Până acum s-au vândut deja în jur de 200 de locuinţe.