Radu Crăciun, preşedinte al BCR Pensii Private, a vorbit despre posibilitatea acordării unor pensii ocupaționale pentru domeniile de activitate în care se acordă și pensii speciale. Mai mult, și angajații din marile companii private ar putea beneficia de a astfel de „pensie specială” dacă aleg să participe la un fond de pensii de acest tip.
Preşedintele BCR Pensii Private, de altfel primul administrator de pensii ocupaţionale acreditat de ASF, a reiterat posibilitate „creării de către marii angajatori din mediul privat sau public a unor pensii dedicate sub forma unor contribuții din partea angajatorului la un fond de pensii ocupaționale (n.a. Pilon IV) care vine în completarea pilonilor de pensie existenți în acest moment. Practic, asociaţiile patronale la nivel de ramură ar trebui să decidă înfiinţarea unor astfel de fonduri”, a declarat Radu Crăciun.
Un nou fond de pensii sub formă de contribuții din partea companiilor private
Totuși, din pricina costurilor, crearea unui fond de pensii ocupaţionale ar fi imposibilă înainte de ianuarie 2023, mai ales că astfel de stimulente din partea angajatorilor nu au fost cuprinse în bugetul de stat.
Acest tip de pensii este destinat angajatorilor cu contribuţii mari la fond sau care au mai mult de 4.000 – 5.000 de salariați. Conform legii în vigoare, mai mulți angajatori se pot uni sub forma unui fond de pensii ocupaţionale, de care s-ar putea bucura angajații din companiile private, bugetarii, angajaţii din învăţământ, sănătate, retailerii ori cei din industria petrolieră.
„Primul dintre avantaje ar fi acela că vorbim de un produs negociabil spre deosebire de pensiile private din Pilonul al III-lea. Fiind un produs business to business, unde negocierile se poartă cu firmele, totul se negociază de la tipurile de comisioane la periada de contribuţie. În maximum trei ani, în funcţie de cum a negociat, angajatul devine proprietar al banilor, iar acesta poate decide să mărească sau nu contribuţia sa la fond sau poate lua o altfel de decizie”, a explicat Radu Crăciun.
Un fond de pensii ocupaționale privat
Dreptul la pensie ocupațională se deschide la cerere, după împlinirea vârstei de pensionare și cu respectarea normelor privind plata pensiilor private.
Angajatul va putea să-și retragă banii din fondul de pensii ocupaţionale după trei ani, în cazul în care dorește să părăsească firma, și poate să-i transfere în fondul unei alte companii angajatoare care oferă acest beneficiu. Altfel, angajatul poate transfera banii într-o pensie privată facultativă din Pilonul III.
„În Marea Birtanie, de pildă, la sfârșitul lunii iunie 2021, valoarea de piață a fondurilor de pensii a atins 2,5 mii de miliarde de lire sterline, iar numărul total de membri cu contribuții definite era de 25,3 milioane, în timp ce numărul total de membri cu beneficii determinate și hibride era de 18,5 milioane”, arată un studiu al EY România despre pensia ocupațională, conform Economica.net.