ea mai modernă linie automată de efectuare a analizelor medicale din România va fi pusă în funcțiune la Timișoara, zilele următoare. Aparatura în valoare de 1 milion de euro, achiziționată de Spitalul Clinic de Urgență Județean din Timișoara (SCJUT) în 2011, a avut nevoie de trei ani, un control de la Ministerul Sănătății și schimbarea a doi manageri ca să ajungă funcțională.
SCJUT a achizitionat în 2011 ”Linia automată de prelucrare preanalitică, analitică și postanalitică a probelor biologice” (pe scurt - Linie de laborator), cu 4.939.800 de lei, bani de la Ministerul Sănătății.
”Analize care în mod normal ies în 2 – 3 zile ar fi fost efectuate pe loc”, explică fostul manager al spitalului, când linia de analize era încă depozitată în subsol.
Linia de analize nu a fost funcțională deoarece foștii manageri nu au considerat prioritară amenajarea spațiului de 120 mp al fostei spălătorii, în care trebuia montată aceasta.
S-au cumpărat și reactivii necesari
Potrivit reprezentanților spitalului, cel mai probabil, aceasta va fi inaugurată la sfârșitul săptămânii, după ce s-a reușit achiziționarea de reactivi pentru analize. “Am reușit să cumpărăm reactivi, iar linia a început să funcționeze. Acum este în probe și urmează să-i dăm drumul la capacitate normală, poate chiar în această săptămână”, susține d r . Ma rius Craina, managerul SCJUT.
Linia de analize poate realiza și 4.000 de investigații pe oră. Fiind complet automatizată, este redus riscul de apariție a erorii umane, mai susțin cadrele medicale.
În plus, linia beneficiază și de un sistem de stocare în care pot fi păstrate până la 10.000 de probe, sistem care funcționează în acest moment în trei țări din Europa. (Georgeta Petrovici)