Aparatură de ultimă generaţie la spitalul de copii

Spitalul Clinic de Urgenţă din Cluj-Napoca are cea mai modernă unitate de primire a urgenţelor de grad zero.

Copiii aflaţi în stop cardiorespirator pot fi salvaţi datorită dotărilor de ultimă oră, care există în noul sediu. „Să vă închipuiţi că un copil este tratat la Cluj exact aşa cum este tratat şi în Franţa sau Marea Britanie. Avem aparatură de ultimă generaţie, pe care am achiziţionat-o cu bani de la Banca Mondială“, susţine medicul Ioan Figan, directorul Spitalului Clinic de Urgenţă.

Dacă, până în prezent, medicii se puteau ocupa doar de trei cazuri de urgenţe în acelaşi timp, noua clădire permite rezolvarea a nouă cazuri simultan. „Copiii sunt aduşi la noi în urgenţă de grad zero, fapt ce înseamnă stop cardiorespirator. După ce sunt resuscitaţi, aceştia sunt trimişi la secţiile specializate din cadrul spitalului nostru“, adaugă doctorul Figan. La parterul clădirii funcţionează sala de terapie intensivă, dotată cu nouă unităţi de primire a urgenţelor de grad zero. Fiecare unitate de acest tip este dotată cu toată aparatura necesară, de la monitorizarea ritmului cardiac până la aparate de respiraţie automată.

Lucrările de construcţie la noua clădire au început în luna noiembrie 2006. Din fondurile Ministerului Sănătăţii au fost alocaţi 419.000 de lei, de la Consiliul Judeţean Cluj - 958.000 de lei, în timp ce Consiliul Local Cluj-Napoca a alocat 300.000 de lei.