Aparatul care depistează osteoporoza la copii

Pentru a calcula densitatea osoasă a unui copil se utilizează un aparat pentru adulţi, care are încorporat un soft special adaptat şi conţine o bază de date cu nivelurile optime ale calciului.

Afecţiunile provocate de o densitate osoasă nu sunt specifice doar adulţilor, copiii fiind şi ei o "ţintă" destul de atinsă. Osteoporoza la copii se poate depista cu ajutorul unui aparat care are un soft special şi măsoară densitatea osoasă, denumit osteodensitometru.

Acest aparat este de preferat în locul computerelor tomograf, care au o iradiere foarte mare şi nu se pot face la intervale mici de timp, aşa cum necesită tratamentul afecţiunii osoase la copii.

  • Osteoporoza e cauzată atât de boli genetice (boala oaselor de sticlă), cât şi de factori externi (aport de vitamina D, calciu).

"Cele mai frecvente cauze ale osteoporozei la copii sunt legate de afecţiuni endocrinologice, în care avem o demineralizare importantă, dar şi în boli inflamatorii intestinale însoţite de o absorbţie deficitară a calciului", completează Adriana Rîmbu, medic primar medicină nucleară în cadrul Centrului Medical Unirea din Bucureşti. De asemenea, în boli hematologice, limfoane, diferite neoplazii şi chiar cancer.

"Cântăreşte calciul din oase"

Măsurarea densităţii osoase se poate realiza cu ajutorul unui aparat folosit şi la adulţi, dar care are integrat un soft special ce conţine valorile medii globale calculate pentru acelaşi grup de persoane cu aceeaşi vârstă, înălţime şi greutate cu copilul scanat. Baza de date e realizată în funcţie de sex şi grup etnic.

"Aparatul cântăreşte calciul din oase. Procedura presupune achiziţia de imagine la nivelul coloanei vertebrale lombare şi a unuia dintre şolduri. Acestea sunt zone reprezentative pentru întreg scheletul din punct de vedere al structurii osoase", explică specialistul radiolog Adriana Rîmbu.

15 minute cu iradiere minimă

Aparatul funcţionează cu raze X, însă iradierea este minimă şi nu afectează copilul. "Principiul de funcţionare este următorul: deasupra este sursa de raze X, sub copil un cititor care calculează gradul de absorbţie al razei X în funcţie de cât a plecat şi cât a ajuns", detaliază specialistul Adriana Rîmbu.

Investigaţia durează în jur de 15 minute, dar poate fi mai scurtă în funcţie de vârsta copilului şi de suprafaţa de scanat. În cazul copiilor foarte mici, procedura necesită adormirea pacientului.

Printre persoanele care nu pot face o astfel de investigaţie se numără copiii care nu pot sta în poziţia cerută, pentru că rezultatele pot fi false din cauza unei poziţionări greşite, dar şi cei care au dureri osoase şi nu pot sta nemişcaţi din această cauză.

PREŢURI

Unde puteţi face investigaţia şi cât costă

O astfel de investigaţie se poate face în clinicile private, iar preţurile diferă în funcţie de suprafaţa investigată. În cazul clinicii Centrul Medical Unirea, preţurile sunt următoarele:

  • un singur segment - 60 de lei, 25 de lei decontat prin Casă;
  • două segmente 120 de lei, 50 de lei decontat prin Casă;
  • trei segmente 160 de lei, 75 de lei decontat prin Casă;
  • total body 200 de lei;
  • la Medicover se fac investigaţii doar pentru coloană vertebrală. Preţul: 75 de lei.